Linkovi

AMERIČKI KUTAK SARAJEVO: Uspješna decenija


American Corner Sarajevo
American Corner Sarajevo

Javna ustanova Biblioteke Sarajeva obezbjedila je prostor i osoblje, a Ambasada SAD-a u Sarajevu sadržaje sa kojima se radi. Tako je nastao Američki kutak u Sarajevu koji ove godine puni deceniju postojanja i rada.

Ovo je jedina biblioteka na engleskom jeziku u Sarajevu, besplatna je i otvorena radnim danima.

Biblioteka je sadržajima okrenuta uglavnom humanističkim naukama a članove i članice imaju među djecom, odraslima i penzionerima.

Voditeljica kutka, Amra Pandžo prenosi impresije iz prvih deset godina rada za koje kaže da su ispunjene brojnim uspješnim aktivnostima.

GLAS AMERIKE: Ko su posjetitelji američkog kutka u Sarajevu?

Američki kutak namijenjen je svima koji žele znati ili naučiti više o američkoj kulturi, civilizaciji, književnosti. Svima onima koji osjećaju poriv da povežu Bosnu i Hercegovinu i Sjedinjene Američke Države.

Imamo čitalaca i među najmlađima. Organizirali smo radionice za djecu do dvije godine, pomoću platnenih slikovnica. Predškolska djeca ovdje su učila engleski, a školska dolaze po lektiru.

Sarajevo je akademski grad, u njemu imamo odsjeke za američku književnost i engleski jezik, tako da nam dolazi i akademska zajednica koja biblioteku koristi za svoje radove.

Imamo, također, i veliki broj penzionera. Dakle, od najmlađih do najobrazovanijih. Rekla bih da je korisnička grupa jako široka.

Amra Pandžo, American Corner Sarajevo
Amra Pandžo, American Corner Sarajevo

GLAS AMERIKE: Kako, na osnovu 10 godina rada, procjenjujete stepen zainteresovanosti građana za biblioteku kao koncept?

U kvantitativnm smislu, rekla bih da nisam zadovoljna. Očekivala bih da u glavnom gradu ima veći broj ljudi koji čitaju i koji su zainteresovani za literaturu na engleskom jeziku. Ipak smo mi u ovom trenutku jedina takva biblioteka u Sarajevu.

S druge strane, u kvalitativnom smislu, smo iznjedrili toliko dobrih projekata, ali i pojedinaca čiji su radovi, u akademskom i drugom smislu, vrhunski. Ti pojedinci za koje bih rekla da su svijetle tačke čovječanstva, također su koristile ovaj kutak. Ovdje su spremali svoje radove da bi kasnije objavljivali knjige.

Imali smo i veliki broj kulturnih projekata, kreativnih načina o približavanju kulture čitanja djeci.

Ono što je, da tako kažem, individualni, posebni momenat a odnosi se na čovjeka, tim smo ovdje jako zadovoljni.

GLAS AMERIKE: Da li su, po vama, veze između BiH i SAD-a, nakon ovih deset godina jače?

Mislim da je puno kulturnih mostova uspostavljeno. Ovdje se rodila BAFA - društvo bosansko-američkog prijateljstva. Jako je puno naših sugrađana koji su na neki životni način vezani za SAD.

Mnogo je veza, mnogo je sličnosti između naše dvije zemlje. Osjećam da je taj prozor otvoren i da kroz njega neprestano cirkuiše vazduh.

Treba reći da u Bosni i Hercegovini ima devet američkih kutaka koji intenzivno rade i nema sumnje da to pravi veliku promjenu u Bosni i Hercegovini.

GLAS AMERIKE: Za vrijeme vašeg rada upamtili ste tri američka predsjednika. Da li je posjeta američkom kutku oscilirala u ova tri perioda?

I ja a i čitaoci vrlo brzo smo shvatili da je Amerika jedan jak i uređen sistem. Nama je, u praktičnom smislu, mnogo važnije koji službenik State Department-a se brine za Američke kutke.

Njihov obrazovni sistem education USA je institucija koja ovdje održava mnoge aktivnosti. To se ništa ne mijenja sa predsjednicima i oni u ovom kontekstu nemaju puno uticaja.

GLAS AMERIKE: Kako vidite budući razvoj ovog mjesta?

Mislim da je to vezani za mladi svijet. Amerika je na neki način, jedan od civilizacijskih vodiča u zapadnom kulturnom krugu. Ne želeći, naravno, prenebregnuti postojanje drugih kulturnih krugova.

Njihov trenutni koncept je nešto što zovu zove makers space, a to je nešto kao kod nas nekad, što se zvalo osnovi tehničkog obrazovanja. Njihov problem je da djeca postaju otuđena od svega što se radi rukama, potpuno su u digitalnom svijetu, i na taj način ih se iz njega vraća.

Ove i naredne godine dobićemo veliki broj elektronskih igračaka od kojih će djeca praviti svoje radove. Podstiče im kreativnost, objašnjava zakone fizike a na kraju djeca sama naprave nešto i time osmisle prostor. Zato se i i zove makers space.

Veliki je interes djeca za tu, da je nazovem, injžinjeriju. Učitelji ih stalno dovode.

Zato mislim da je budućnost svijetla. Tome doprinosi i povoljan status u State Departmentu ali i znanje i sposobnost tima koji na terenu provodi projekat Američkih kutak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG