Linkovi

Nacionalni parkovi Amerike


U jednom nacionalnom parku u državi Idaho, i turisti mogu uživati u šetnji na terenu nalik na površinu mjeseca.

Nacionalni parkovi Amerike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Podpredsjednik Mike Pence je obećao da će Sjedinjene države "poslati ljude na Mars" i također se vratiti na Mjesec. A prije skoro pet decenija, u pripremi za slijetanje na Mjesec, i astronauti su posjetili kratere slične onima na mjesecu, u jednom nacionalnom parku u državi Idaho, gdje i turisti mogu uživati u šetnji na terenu nalik na površinu mjeseca. Naš putnik po nacionalnim parkovima Mikah Meyer je posjetio ova područja, a o njegovim avanturama prilog je pripremila novinarka Glasa Amerike, Julie Taboh.

Glavna tema posjete Mikah Meyer-a nacionalnim parkovima u Idahu bile su stijene.

U nacionalnom parku City of Rocks u južnom dijelu države Idaho, planinari svih uzrasta dolaze da oprobaju svoju vještinu penjanja na granitne vrhove koji dostižu i 200 metara visine.

A ispod šiljatih kula, manje formacije stena raznih oblika i veličine pokrivaju čitav horizont, ničući iz zemlje, naizgled niodkuda.

Ove formacije su nekad bile pokrivene zemljom, ali erozija tokom milijuna godina ih je dovela na površinu stvarajući nadrealni prizor.

Mikah je uživao i šetnji kroz najpopularnija živopisna mjesta ovog parka.

"Iza mene je Window Arch ili Lučni prozor, svakako jedna od nainteresantnijih formacija koje sam vidio u ovom parku", opisuje prizor Mikah Meyer, putnik po nacionalnim parkovima.

Window Arch je odličan primjer istrošenog granita, rezultat rada moćnih sila prirode koje stvaraju prekrasne i neobične oblike.

Na putu ka sjeveru Mikah je pronalazio i druge stijene u kraterima nalik na mjesečevu površinu.

Masivni izlivi lave i otoci kupastih spužvastih stijena zaista podsjećaju na površinu mjeseca.

Mikah se popeo na Inferno Cone ili Paklenu kupu.

"Ja zapravo hodam na spužvastim stijenama... na magmi pretvorenoj u kamen", govori o svojim zapažanjima Mikah.

Pejzaž je toliko nalik na površinu mjeseca da su ga američki astronauti koristili kao teren za testiranje 1960-ih godina tokom pripreme misije na Mjesec.

Nekoliko decenija kasnije su ponovo posjetili park i prisjetili se uspomena.

"Srvha misije je bila, a i obuka se fokusirala na to da uzmemo uzorke svih tipova vulkanskih aktivnosti i procesa, jer na mjesecu mi smo bili oči i ruke za zajednicu geologa i morali smo biti u stanju precizno opisati različite tipove protoka, jer nismo mogli unaprijed znati na šta ćemo naići na Mjesecu", kaže Edgar Mitchell, astronaut na letjelici Apollo 14.

"Mi u to vrijeme zaista nismo znali kakve su stijene na povrišini mjeseca, stoga ovi Krateri Mjeseca u Idahu su uistinu bili od velike vrijednosti za nas za proučavanje protoka lave", priča o uspomenama astronaut Joe Engle.

"Vulkanska aktivnost koja se dešavala na mjesecu nije različita od prizora koji smo vidjeli ovdje... što nam je geologija otkrila. Mislim da je to otvoreni prozor na prošlost, i upravo smo to i tražili u našem pokušaju da nešto naučimo iz geologije... i tu smo našli perfektno mjesto za to", dodaje Eugene Cernan, astronaut na letjelici Apollo 17.

Mjesečevi krateri u Idahu i nadalje pružaju mogućnost za istraživanja i testiranja za moguća vanzemaljskih mjesta.

I služe kao inspiracija posjetiocima.

"Na oko tri četvrtine puta ka vrhu Paklenog konusa, vidi se veličanstveni kontrast između crne zemlje i snijegom pokrivenih planina; i stariji spužvasti konus koji je sad pokriven komoljikom, raznim travama i zelenilom... to sasvim lijepa suprotnost", opisuje prizor Mikah.

I bez obzire da li ste astronaut, planinar, ili jednostavno ljubitelj prirode, ovi parkovi u Idahu su dokaz za to da čak i stijene mogu biti objekti sa bezvremenskom ljepotom.

XS
SM
MD
LG