Linkovi

U nedavnoj prošlosti suradnja između Bijele kuće i FBI-a je bila drugačija


U toku saslušanja u Senatu, bivši direktor FBI-a, James Comey je u četvrtak opisao, kako je sam rekao, višekratne napore predsjednika Donalda Trumpa da izbaci iz kolosjeka istragu koju Federalni istražni biro vodi o navodnim vezama između Trumpove kampanje i Rusije.

U nedavnoj prošlosti suradnja između Bijele kuće i FBI-a je bila drugačija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Bivši direktor FBI James Comey je u četvrtak opisao, kako je sam rekao, višekratne napore širokog spektra predsjednika Donalda Trumpa da izbaci iz kolosjeka istragu koju Federalni istražni biro vodi o navodnim vezama između Trumpove kampanje i Rusije. Comeyevi navodi prilikom Senatskog pretresa su nepotvrđeni, ali ako su istiniti, onda bi značili povratak na vremena kada je FBI redovno izvršavao zahtjeve predsjednika, kako izvještava iz Bijele kuće Bill Gallo, novinar Glasa Amerike.

U svom svjedočenju u četvrtak, bivši direktor FBI-a, James Comey je istrajno naglašavao nezavisnost FBI.

"FBI je iskren. FBI je jaka organizacija. FBI je, i uvijek će biti nezavisan", istakao je James Comey.

To je praktično bila zajednička crta svih optužbi koje je Comey iznio na račun predsjednika Trumpa, kako u vezi sa Trumpovim zahtjevom za Comey-evom lojalnočću, tako i sa pozivom na odustajanje od istrage povodom bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, generala Michaela Flynna.

Comey nije krio da u predsjedniku Trumpu vidi jedinstvenu prijetnju za dugogodišnju praksu neuplitanja Bijele kuće u poslove FBI-a.

Istini za pravo, ta praksa je oduvijek postojala.

Činjenica je da su američki predsjednici često i na neprikladan način, blisko surađivali sa nekadašnjim direktorom J. Edgarom Hooverom, koji je bio na čelu FBI-a skoro 50 godina, kaže istoričar Douglas Charles, sa Penn State univerziteta: "FBI je u suštini bio političko-obavještajna grana Bijele kuće. Prikupljali su informacije o kritičarima kako unutrašnje, tako i vanjske politike, i pomagali u njihovom podrivanju."

To je konačno promijenjeno kada je ministarstvo pravde izdalo smjernice koje su upravljale odnosima između FBI-a i Bijele kuće.

"Prema današnjim smjernicama, samo državni tužitelj ili njegov zamjenik mogu pokrenuti komunikaciju između bijele kuće i FBI, i to je sada standard", kaže Douglas Charles.

Sve ostalo je neuobičajeno: tako bi i predsjednikov pritisak na direktora FBI za obustavu istrage bio zapravo vrlo neuobičajeni postupak.

No te smjernice ministarstva pravosuđa nisu zakon, onesu samo smjernice. I upravo zbog toga je Trumpova situacija komplicirana. Da li je njegovo ponašanje prema Comey-u prosto kršenje smjernica, ili direktno kršenje zakona?

U ovom trenutku to je teško reći, kaže Chris Edelson sa Američkog univerziteta, i dodaje: "Pored toga, u pitanju je i politički problem. Ali bez obzira na to da li se radi o krivičnom djelu ili ne, kredibilitet Bijele kuće je u ovom trenutku ozbiljno poljuljan."

Trumpov privatni odvjetnik je opovrgao ključne postavke Comey-evog svjedočenja. Ipak se čini da ovaj problem za Trumpovu administraciju još dugo neće sići sa dnevnog reda.

XS
SM
MD
LG