Linkovi

Pogled u daleku prošlost


NASA upravo vrši testiranje najvećeg teleskopa na svijetu koji će se lansirati u svemir u oktobru 2018. godine.

Pogled u daleku prošlost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Sljedeće godine NASA planira lansirati najveći teleskop na svijetu, na kojem se upravo vrši vrlo važno testiranje termalne stabilnosti u komori koja je u stanju kreirati temperature slične dubokom svemiru. Sposobnost funkcioniranja teleskopa u ekstremno hladnom okruženju omogućiće prodor u doba formiranja prvih planeta prije više milijardi godina. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, George Putic.

Dvije sedmice nakon lansiranja u oktobru 2018 godine, svemirski teleskop James Webb će se smjestiti na takozvanoj Drugoj Lagrange tački na milijun i pol kilometara udaljenosti od zemlje gdje sunčeva i zemljina gravitaciona sila se međusobno skoro neutrališu.

Za usporedbu, Međunarodna svemirska stanica se nalazi na svega 400 kilometara udaljenosti od zemlje.

Dobro zaštićeni od sunca, 16 zlatom obloženih ogledala od berilijuma biće u stanju registrirati jedva razgovetni žar nekadašnjih svemirsih događaja od prije više milijardi godina.

"Na taj način ćemo proviriti u prošlost, na stvaranje prvih zvijezda i galaksija nakon Velikog praska; vidjećemo zapravo prvi bljesak tj. rođenje svemira. Pošto je to ifracrveni teleskop, može gledati i kroz oblake prašine koji blokiraju vidljivu svjetlost u našoj galaksiji, te možemo vidjeti rađanje zvijezda i planete unutar tih oblaka", kaže Eric Smith, zamjenik direktora programa za James Webb svemirski teleskop.

Prije lansiranja naučnici se žele uvjeriti da će svaka komponenta preživjeti potresanje prilikom poletanja i ostati termalno stabilna u ekstremno hladnom okruženju, jer čak i najmanje odstupanje kod ogledala snimljene prizore može izbaciti iz fokusa .

Ovaj novi teleskop je još više dobio na značaju nakon nedavnog otkrića sunca-patuljka zvanog TRAPPIST-1 sa sedam planeta, među kojima ima i pogodnih za život.

"Koritićemo teleskop za proučavanje atmosfere tih planeta, da vidimo kakav je njihov hemijski sastav. Ima li vode na njima? Da li možda imaju ozonski sloj? Siguran sam da će jedna od prvih zadataka teleskopa biti proučavanje tih atmosfera da li su one pogodne za postojanje života", kaže Eric Smith.

Teleskop će biti sklopljen na taj način da može stati u skučeni prostor rakete Ariane 5 Evropske svemirske agencije, a lansiraće se iz svemirskog centra Kourou u Francuskoj Gijani u oktobru 2018. godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG