Linkovi

Pažnja: neko vas možda prisluškuje


Omiljena tvrdnja sigurnosnih stručnjaka prema kojoj nema sumnje u to da će nas neko hakirati - pitanje je samo kada -, nažalost je istinita. Najnovija objava Wikileaks navodnih dokumenata CIA-e koje uključuju i elektronske tehnike hakiranja, ukazuje na to da više niko ne može biti siguran.

Pažnja: neko vas možda prisluškuje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

Omiljena tvrdnja sigurnosnih stručnjaka prema kojoj nema sumnje u to da će nas neko hakirati - pitanje je samo kada -, nažalost je istinita. Najnovija objava Wikileaks navodnih dokumenata CIA-e koje uključuju i elektronske tehnike hakiranja, ukazuje na to da više niko ne može biti siguran. Ove tehnike samo potvrđuju to da sa uređajima koji su neprestano povezani sa internetom svi smo postali ranjivi. Prilog je pripremio novinar Glasa Amerike, Kevin Enoch.

Jedno istraživanje nam nudi podatak da je broj aktivnih mobilnih uređaja tokom 2014. godine prevazišao broj ljudi na zemlji. A najnovija objava Wikileaks sadrži i poverljive dokumente CIA-e koji ukazuju na to da je sva ta tehnologija podložna hakiranju.

Najnovija generacija ovih uređaja postepeno ulazi i u naše domove, a sigurnosni stručnjaci kažu da je vrlo važno razumijeti da ovi uređaji, stalno uključeni, uglavnom slušaju sve oko sebe.

"Danas imamo senzore ne samo u telefonima i televizorima, nego i u Amazon Echo uređajima, pa čak i u kolima. A skoro svi upadi ili hakiranja svode se na modificiranje softvera koji ima pristup tim senzorima, pa se informacija preusmjerava na druge lokacije. Sigurnosni stručnjaci već odavno znaju za postojanje tog problema", kaže Clifford Neuman, profesor Univerziteta Južne Kalifornije.

Profesor Neuman kaže da hakeri uređaje namenjene za olakšanje našeg života prosto koriste protiv nas, i dodaje: "Zato i ima dosta kritika na račun određenih softvera i hardvera, jer oni, primerice radi, predpostavljaju da mikrofoni uvijek budu uključeni. No istini za volju, to su stvari koje mi sami tražimo kao potrošači. Moramo dakle biti svjesni toga da prikupljene informacije u određene svrhe lako mogu biti preusmjerene i drugdje."

Najnovija akcija grupe Wikileaks je naročito štetna ne samo što razotkriva tehnike američkog prikupljanja podataka, nego što može poslužiti i kao priručnik neovlaštenim i zlonamjernim licima.

"Moramo prepoznati i to da mi stvaramo presedan, i dok svoje kibernetske sposobnosti koristimo s namjerom orgraničavanja kolateralne štete, istovremeno pokazujemo i šematski plan izvedenih napada. A hakeri to mogu iskoristiti", kaže Steve Grobman, stručnjak za kibernetsku sigurnost, Intel Security Group.

Pa kako mogu potrošači ipak ostati sigurni?

Stručnjaci kažu: nikako!

Kad god ste dakle na internetu, podložni ste napadima. Međutim ako ne želite da vas vaši uređaji konstatno prisluškuju, jednostavno ih isključite.


XS
SM
MD
LG