Linkovi

Poruka za zimu: obucite se i trčite!


Pad temperature tokom zimskih mjeseci obeshrabruje mnoge ljude da borave vani, a još više od trčanja. Ali novo istraživanje ukazuje na to da specifični uslovi tj. hladno vrijeme je upravo povoljno za trčanje, jer maksimalno povećava učinak.

Poruka za zimu: obucite se i trčite!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Trčanje zimi po hladnoj temperaturi, pod vjetrom i po klizavom terenu predstavlja izazov, ali mnogi trkači su mišljenja da je zapravo lakše nego pri toplom vremenu.

Razlog toga treba tražiti u tome što hladnije temperature umanjuju stres po tijelu time što je otkucaj srca sporiji i stupanj dehidracije niži u usporedbi sa toplijim uslovima, kažu naučnici na univerzitetu St. Mary u Londonu.

"Imali smo grupu ljudi u ekološkoj komori gdje smo mogli mijenjati uslove na ljetnje i zimske; tražili smo od njih da trče 10 kilometara pod tim okolnostima pri čemu smo poduzeli različita mjerenja na svakom učesniku tokom trčanja", objašnjava John Brewer, profesor primijenjenih sportskih nauka na Univerzitetu St. Mary, London.

Svaki korak u trčanju proizvodi toplotu, kaže Brewer.

"Ta toplota se nakupi u tijelu i može prouzrokovati štetu ako je se ne oslobodimo. Jedan od mehanizama za gubitak te toplote je znojenje, ali toplotu gubimo i time što krvni sudovi prenose krv na površinu kože koja onda oslobađa toplotu u vanjsko okruženje. To otežava rad srca, pogotovu kada se trči po toplom vremenu, jer se mnogo teže oslobađamo te toplote kada je i samo okruženje toplo", obrazlaže profesor Brewer.

A taj dodatni napor može biti značajan.

"Naši nalazi ukazuju na to da je stopa toplote za 6 procenata veća pod toplijim uslovima, i da je dehidracija trkača pod tim vremenskim uslovima bila veća za više od 30 posto. Isto tako, učesnici su rekli da im je trčanje bilo lakše za oko 30 posto, a to je pokazala kako njihova termalna regulacija, tako i lična percepcija toplote dok su trčali pod hladnim vremenskim uslovima", nastavlja preofesor Brewer.

Pošto srce ne mora uložiti toliko napora da pošalje krv na površinu kože, to znači da trčanje po hladnijim temperaturama zahtijeva manje energije; na taj način, kaže Brewer, ozbiljni sportaši mogu poboljšati svoje lične rezultate čak za nekoliko dragocjenih sekundi time što trče zimi a ne ljeti.

"Ako pogledate vrhunske sportiste, kao što je Mo Frah pobjeđujući na 10 hiljada metara u svetskom prvenstvu i na Olimpijadi - razlika između uspjeha i neuspjeha mjeri se u sekundama, a ne u minutama. Možemo biti potpuno uvjereni u to da pod hladnijim uslovima svako može poboljšati svoje lične rezultate za određeni procenat", naglašava profesor Brewer.

Obucite se, dakle, ... i krenite trčati!


XS
SM
MD
LG