Linkovi

Američka auto industrija razmišlja o novim strategijama


Ford Motor Company, proizvođač automobila sa sjedištem u državi Michigan, odustaje od planova da izgradi novi pogon u Meksiku, nego će umjesto toga objekat podići u gradu Flat Rock, Michigan.

Američka auto industrija razmišlja o novim strategijama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

Ford Motor Company, proizvođač automobila sa sjedištem u državi Michigan, odustaje od planova iygradnje novog pogona u Meksiku, nego će umjesto toga objekat podići u gradu Flat Rock, Michigan. Ova vijest iz Forda je stigla samo oko dvije sedmice prije inauguracije novog predsjednika SAD, Donalda Trumpa, koji je zaprijetio kaznama za auto industriju zbog prenosa proizvodnje, a time i radnih mjesta, u susjednu zemlju gdje je radna snaga jeftinija. Trump je odmah preusmjerio svoje kritike na General Motors, Fordov rival, prijeteći da će uvesti "veliki granični porez" na vozila koja budu proizvedena u Meksiku. Izvještaj je napisala novinarka Glasa Amerike, Zlatica Hoke.

***************

Ford odbacuje planove za izgradnju pogona u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara u Meksiku; nego će radije investirati u proizvodnju inovativnih vozila u Michiganu.

"Planiramo nova hibridna autonomna vozila: terensko vozilo sa dugotrajnom električnom baterijom; hibridni Mustang, hibridni kamionel; električni hibridni kombi; hibridna policijska kola; bežično napunjavanje; investicija od 700 milijuna dolara i 700 radnih mjesta u Americi", kaže Mark Fields, generalni direktor Ford Motor Company.

Generalni direktor Mark Fields ovu odluku djelimično pripisuje Trumpovom utjecaju, ali kaže da je pravi razlog za promjenu plana opadanje prodaje kompaktnih vozila u Sjevernoj Americi.

Radnici u auto industriji su oduševljeni.

"Ne znam da li vam je zaista jasno što znači ova investicija: 700 milijuna dolara je ekvivalent novog proizvodnog pogona", kaže Jimmy Settles, potpredsjednik sindikata u automobilskoj industriji, United Auto Workers.

Ali sada Trump svoju pažnju usmjerava na najvećeg proizvođača automobila, General Motors. Jučer je u Twitter poruci zaprijetio da će nametnuti poreze na kola proizvedena izvan zemlje. Kompanija je odgovorila da njihova vozila pravljena u Meksiku nisu namijenjena američkom tržištu.

Analitičari međutim kažu da mnoge kompanije razmatraju svoje opcije u slučaju da nova administracija i nadalje insistira na domaćim proizvodima.

"Pročitao sam da je Apple, na primjer, izradio studije rezervnog plana da vidi koliko bi koštao povratak proizvodnje iz Kine u Sjedinjene Države. Vjerovatno i druge kompanije rade na sličnim procjenama, i prave svoje rezervne planove. Jer se ne zna, da li je Trump zaista ozbiljan kad govori o tom pitanju", kaže James Nolt, predstavnik World Policy Institute.

Pored odluka o tome što proizvoditi i gdje, američke kompanije vjerovatno moraju mjeriti i moguće političke posljedice takvih odluka. Kritičari kažu da to može dovesti do ograničene ponude za potrošače.

XS
SM
MD
LG