Linkovi

Tajna uspjeha u Silikonskoj dolini


Tehnolozi, informatičari, poduzetnici i studenti iz svih dijelova svijeta dolaze u Silikonsku dolinu, koja je globalni lider u inovacijama u oblasti visoke tehnologije, da bi saznali tajne uspjeha. Novinarka Glasa Amerike, Vina Mubtadi izvještava o raznim mogućnostima za zainteresirane.

Tajna uspjeha u Silikonskoj dolini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Silikonska dolina u blizini San Franciska je već dugo vremena globalni lider u tehnologiji i inovacijama. Tehnološki giganti imaju svoja sjedišta ovdje, a svakodnevno niču i nove, takozvane startup kompanije.

"Silikonska dolina je Meka za tehnologiju. Tu na malom području možete naći koncentraciju bogatog sadržaja i fenomenalnih umova", kaže Mohammad Ibrahim, američki predstavnik organizacije Leaders.

Mohammad Ibrahim je američki predstavnik orgazacije zvane Leaders - Lideri. On poziva vlasnike novih biznisa sa Palestinskih teritorija na jednomjesečni mentorski program sa stručnjacima iz Silikonske doline.

"Nudimo mentorstvo i resurse iz oblasti rasta i proširivanja, marketinške i prodajne strategije, razvoja internetskog poslovanja. Ako im treba kapital, mi im organiziramo predstavljanje pred potencijalnim investitorima", kaže gospodin Ibrahim.

Takve mogućnosti obuke nudi i Google kroz svoj program koji se zove Launchpad Accelerator. Program uključuje i 50 hiljada dolara za učešće na dvo-sedmičnoj intenzivnoj obuci kvalificiranim novim poduzetnicima iz Latinske Amerike i Azije.

"Rekao bih da imamo najbolje mentore koje danas možete naći u Silikonskoj dolini koji su spremni za sve izazove. Nedavno smo imali startup iz Indije koji nailazi na slične probleme kao Airbnb. Mi smo ih povezali sa ljudima iz Airbnb koji su im pomogli. Na ovaj način mi stvaramo vrijednost i pomažemo što bi bilo teško postići na drugim lokacijama", kaže Roy Glasberg iz programa Google Launchpad.

Google planira uključivanje novih zemalja i područja u ovaj program.

Ali programa ima i za studente koji još nisu osnovali svoja poduzeća, a žele steći dragocjeno iskustvo u Silikonskoj dolini. Tehnološke kompanije poput Mozille nude tromjesečnu plaćenu ljetnju praksu.

"Mi u Mozilli tražimo najbolje i najpametnije, ali vodimo računa i o raznovrsnosti i inkluziji. Mi smo globalna kompanija, te zapošljavamo studente iz svih dijelova svijeta ne samo iz oblasti tehnologije, nego i drugih profila. Imamo široki dijapazon mogućnosti na koje se studenti mogu prijaviti", kaže Nichole Gibson, Mozilla.

Za takvu ljetnju praksu studenti primaju 5 hiljada dolara mjesečno, uz različite pogodnosti i dragocjeno iskustvo učenja od najboljih.

XS
SM
MD
LG