Linkovi

SAD: „....Što reći mojoj majci i sestri koje nose hidžab...“


Unutar američkih muslimanskih zajednica prisutna je zabrinutost i nesigurnost u odnosu na ono što po njih može slijediti nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Šta mogu očekivati američki muslimani od sredine janura i nadalje, tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa, čovjeka koji je odmah na početku predizborne kampanje predlagao potpunu zabranu ulaska muslimana, stranih državljana u Sjedinjene Američke Države? Taj prijedlog novoizabrani američki predsjednik obrazlagao je nizom terorističkih napada u Sjedinjenim Državama i u Evropi.

U najkraćem, unutar američkih muslimanskih zajednica prisutna je zabrinutost i nesigurnost u odnosu na ono što po njih može slijediti nakon ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. Bio je to ishod koji je malo ko od prisutnih u Nacionalnom muzeju Amerikanaca arapskog porijekla u Dearbornu, savezna država Michigan, očekivao.

Abdullah Hammoud, američki musliman, tim povodom kaže:

"Trump je raspirivao rasizam i pobožnjaštvo. Unovčio je to, da tako kažem, glasovima koje je dobio. I vidimo rezultat. I to je zabrinjavajuće."

Abdullah Hammoud je pobijedio u trci za izbor zastupnika u Zastupničkom domu zakonodavne skupštine savezne države Michigan. Za njega, izborna noć bila je noć isprepletenih emocija:

"Bio je to čudan kontrast. Po prvi put u Dearbornu izabran je musliman arapskog porijekla u najviše zakonodavno tijelo Michigana, a na nivou naše savezne države i na nacionalnom nivou podržan je izbor Donalda Trumpa."

Hammoud zna da su u njegovom izbornom distriktu mnogi od onih koji su glasali za njega, glasali i za Trumpa. On ističe:

"Brine me to što sam u noći, slaveći sa porodicom moj izbor, razmišljao o sutra i tome što reći mojoj majci i sestri koje nose hidžab..., da li im reći da budu oprezne kada izađu na ulicu."

Ni za Ashu Noor, američku muslimanku i aktivistkinju Trumpova pobjeda nije ishod koji ohrabruje:

"Trumpov izbor po meni pokazuje da su rasizam i vjerska isključivost prevladali. To mi pokazuje da ne živim u post-rasističkom društvu. To mi pokazuje da neke etničke i vjesrke zajednice nisu poželjne u našem društvu."

Asha Noor, agilna članica Centra za ekonomsku i socijalnu pomoć arapsko-muslimanske zajednice, neće dozvoliti bojaznima i brizi da prevladaju. Spremna je nastaviti, ići dalje.....:

".... Širiti naše poruke, pokazivati i dokazivati drugima ko smo i što smo mi. Pokazati im da nećemo nigdje drugo. Ovo je naša zemlja, isto toliko koliko i drugih. Dajemo i uvijek smo davali ovoj zemlji."

Po ocjeni Osame Siblanija, izdavača Arab American News-a mnogi američki muslimani glasali su za Hillary Clinton, ali bez entuzijazma prema njenoj kandidaturi:

"Bili su vrlo nezadovoljni. Ne vjerujem da su američki muslimani i Amerikanci arapskih korijena imali favorita. Za Clintonovu su glasali vjerovatno da bi bili protiv Trumpa, a ne zato što su mislili da je ona najbolji kandidat."

Arap American News po prvi put u 32 godine postojanja nije dao podršku nijednom predsjedničkom kandidatu. I njegov izdavač se sudržao od javnog davanja podrške, a nije ni glasao. Sada ističe:

"Ja sam Republikanac, bolje reći .... bio sam Republikanac. Mislim da je Republikanska stranka nanijela štetu vlastitom ugledu i uticaju u muslimanskim zajednicama i da bi Republikanci trebali dobro zapeti da uklone iskrsle ograde."

To bi mogla biti jedna od obaveza novo-izabranog predsjednika, Republikanca Donalda Trumpa, i u saradnji sa njim, i Kongresa u kojem su Republikanci i u Zastupničkom domu i u Senatu osvojili većinu.

SAD: „....Što reći mojoj majci i sestri koje nose hidžab...“
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

XS
SM
MD
LG