Linkovi

Vetrenjače i solarni paneli među bušotinama nafte


Texas je savezna država poznata po proizvodnji nafte, a sad postaje lider u razvoju i korištenju obnovnljive energije, prije svega vjetra. I proizvodnja solarne energije brzo raste, podstaknuta time što je u Teksasu sunca u izobilju, a cijene solarnih panela su opale poslednjih nekoliko godina.

Vetrenjače i solarni paneli među bušotinama nafte
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

Još u aprilu je državni sekretar John Kerry posjetio objekte za solarna istraživanja Univerziteta Texas u Austinu, gdje je govorio o ekološkim i ekonomskim prednostima solarne energije.

"Milijuni novih radnih mjesta će se stvoriti izgradnjom, održavanjem i poslovanjem ovakvih postrojenja za proizvodnju energije", rekao je državni tajnik SAD John Kerry.

Konzervativni republikanci na čelu teksaške vlade su skeptični što se klimatskih promjena tiče, shodno tome, njihova je podrška isključivo vezana za isplativost. Država je investirala u izgradnju dalekovoda i druge infrastrukture da bi se jeftina struja sa dalekih vjetrenjača prebacila i velike urbane centre.

"Narednih pet do deset godina vidjet ćete još veće investicija u električne mreže koje će prijenositi i više solarne energije", kaže Michael Skelly iz tvrtke Cleanline Energy.

Andy Bowman je predsjedavajući tvrtke Pioneer Green Energy koja prevashodno fokusira na vjetar, ali ima i solarne projekte.

"Mnoge kompanije za vjetar danas uklučuju i solarnu energiju jer je ona postala relativno jeftina. Ona je danas konkurencija ne samo za vjetar, nego i za fosilno gorivo", kaže Andy Bowman.

Jennnifer Ronk je energetski stručnjak u jednom istraživačkom centru u Houstonu. Ona je mišljenja da je opravdana kombinacija vjetra i solarne energije.

"Vjetar je aktivniji noću, a to nije vrijeme velike potrošnje. Postavljanjem solarnih panela koji očigledno proizvode energiju tokom dana, dakle možemo u velikoj mjeri izbalansirati svoj sistem", naglašava Jennifer Ronk, suradnica istraživačkog centra Houston Advanced Research Center.

Ona kaže da je i perspektiva proizvodnja baterija i drugih načina skladištenja nekorištene energije vrlo bitna, i dodaje: "Uveliko se radi na istraživanjima, aima već i nekih rezultata. Biće vrlo zanimljivo da se vidi dokle ćemo stići narednih tri do pet godina."

Jennifer Ronk kaže i to da će upotreba ugljena i nadalje opadati kako u Texasu tako i drugdje, ali prije svega zbog jeftinijeg prirodnog gasa, a ne zbog vjetra ili sunčeve energije.

"Ne vjerujem da će se svuda ugasiti sve postojeće velike elektrane i svijet preći isključivo na solarnu energiju. Stvari ni dugoročno ne idu u tom pravcu. Po meni biće tu mješovitih rješenja sa optimalnim rezultatima", kaže Jennifer.

Prema njoj i moderni nuklearni reaktori mogu obezbijediti čistu energiju, ali njihova cijena i strah javnosti od eventualnih nesreća negativno utječe na njihovu privlačnost.

XS
SM
MD
LG