Linkovi

Ruski hakeri u kibernetskom nacionalizmu


Ruski hakeri u kibernetskom nacionalizmu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Ruski zvaničnici niječu optužbe o hekiranju bez presedana američkih političkih i izbornih organizacija i osuđuju američke prijetnje odmazdom. Ali ruski stručnjaci za kibernetsku sigurnost kažu da hekiranje pod sponzorstvom države raste vrtoglavom stopom kao dio "informacijskog rata" Rusije protiv Zapada. Iz Moskve, javlja se novinar Glasa Amerike Daniel Schearf.

U takozvanom "informacijskom ratu" Rusije protiv Zapada, pro-Kremaljska grupa mladih nazvana CET, ili Network, predstavlja vojnike koji se bore prvenstveno na Internetu.

MAKAR VIKHLYANTSEV, GLASNOGOVORNIK GRUPE NETWORK: "Vjerujemo da je važan dio našeg posla da prenesemo - uključujući i stranoj publici - našu poziciju oko onog što se događa u Siriji, u Ukrajini, o Putinu."

Grupa dizajnira viralne video snimke, uglavnom ne baš suptilne, no odbija se izjasniti da li su pod sponzorstvom države.

Ali, nema sumnje da iza njih stoje pristalice predsjednika Vladimira Putina.

Ljudmila Savčuk kaže da je radila potajno u ruskoj "fabrici trolova" gdje je osoblje plaćeno da postavlja na web napade protiv lidera opozicije i Zapada, kao i da hvale Putina.

LUDMILA SAVCHUK, REPORTER – AKTIVIST: "To sigurno nije bila jedina 'fabrika trolova'. Drugi novinari koji su provodili istraživanja vidjeli su jednake aktivnosti u raznim dijelovima naše zemlje."

Kibernetske aktivnosti Kremlja su se povećale otkako je Rusija anektirala Krim, 2014, izazvavši konfrontaciju sa Zapadom, kaže, putem Skypea, autor Andrej Soldatov.

ANDREI SOLDATOV, AUTOR KNJIGE "CRVENI WEB": "To je trenutak kada vidimo dvije stvari. Dobili smo ove trolove i dobili smo novi nivo, mnogo sofisticiraniji nivo hakiranja. Izgleda kao da je ideja ista: koristiti neformalne aktere, sve vrste neformalnih aktera, uz podršku države, da bi se lansirali takvi napadi."

Kremlj niječe ikakvu povezanost s trolovima ili s nedavnim hakiranjem političkih organizacija u Sjedinjenim Državama.

Ruski eksperti za kibernetsku sigurnost kažu da je pripisivanje porijekla malvera - odnosno softvera dizajniranog da izazove štetu - prilično teško, ali izbor mete napada nije jedina indikacija aktera na razini države.

SERGEY LOZHKIN, EKSPERT ZA SIGURNOST, KASPERSKY LAB: "Vidimo da nije moguće da jedna osoba, obični haker, izvede takve napade. Vjerojatno, ako se pogleda nivo sofisticiranosti, vlada je odgovorna za izvođenje takvih napada malverom."

Prvobitni cilj hakiranja bilo je curenje komprotirajućeg materijala o demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton. Za razliku od njenog suparnika Donalda Trumpa, nju se doživljava kao nastavak čvrste politike prema Rusiji, kaže Andrej Soldatov. Ložkin, bivši istražitelj kibernetskog kriminala, kaže da se broj državno sponzoriranog hakiranja udvostručava svake godine kako tehnologija pomiče akcije država sa čovjek-protiv-čovjeka na malver-protiv-malvera.

XS
SM
MD
LG