Linkovi

U Francuskoj se gradi srednjovjekovni zamak


Ako želiš saznati više o tome, kako se nešto radi, onda to uradi sam! Arheolozi i građevinari već godinama isprobavaju starinske tehnike da bi razumjeli kako su stare civilizacije bile u stanju da igrade monumentalne građevine poput Stonehenge-a ili piramida.

U Francuskoj se gradi srednjovjekovni zamak
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ako želiš saznati više o tome, kako se nešto radi, onda to uradi sam! Arheolozi i građevinari već godinama isprobavaju starinske tehnike da bi razumjeli kako su stare civilizacije bile u stanju da igrade monumentalne građevine poput Stonehenge-a ili piramida. A sada jedna grupa majstorkih građevinara u Francuskoj gradi dvorac isključivo koristeći alate iz trinaestog vijeka. Prilog je pripremio nonivar Glasa Amerike Kevin Enochs.

* * * * *
Drveni čekići sa dugačkim drškama i prastara sječiva - to su samo neki od alata koje koristi drupa od 40 majstora građevinara za izgradnju dvorca u srednjem dijelu Francuske. Gradnja je počela 1999. godine.

"Tek nam je sada jasno koliko vremena treba za izgradnju dvorca. Izuzetno je interesantno promatrati ove ljude koji grade tako nešto korištenjem snage svojih mišića i znoja. I prosto je nevjerovatno koliko su napredovali za proteklih deset godina!", kaže Nathalie Bonis, koja je došla da vidi zamak kao turista.

Nosioci projekta, uključujući i volontera Nick Platta, nadaju se da će zidanje zamka dati odgovor na historijska pitanja vezanih za zidanje u srednjem vijeku.

"Ne volim električne alate, izuzev možda bušilice. Pa sam ovdje ubrzo shvatio da su mi ručni alati prosto prirodni. Ali ove stare testere su drugačije i nezgrapne, i u početku bilo ih je teško koristiti. A sada vidim da su zapravo savršene za ovaj posao", govori o svojim iskustvima radnik-volonter Nick Platt.

Načini na koji su ljudi nekad radili su poznati i danas, a neka rješenja su prosto genijalna, kao što je ova pokretna dizalica za kamen koja dopire i do višespratnih visina zamka. Ali je za sve potrebno strpljenje...

"Pomalo je možda frustrirajuće što sve zahtijeva toliko vremena. U modernom svijetu smo navikli da sve radimo vrlo brzo, kao da se takmičimo. Ali ovdje je monogo važniji kvalitet od količine rada, i mora se zaboraviti na tempo modernog života jer samo tako možeš da se prilagodiš radu sa svoje dvije ruke", naglašava zidar Clement Guerard.

Mjesto zidanja zamka je postala turistička atrakcija. Projekat je u početku finansirala Evropska unija, ali danas ima toliko posjetilaca da je prihod od oko 300 hiljada turista godišnje sasvim dovoljan za rad.

No ako niste u mogućnosti da odete u Francusku ove godine, budite bez brige. Zidari kažu da će im samo za podizanje zidova trebati barem još 10 do 15 godina.

XS
SM
MD
LG