Linkovi

Prerana udaja umanjuje šansu za zdrav i uspješan život


Vjenčanja među djecom se smatraju kršenjima ljudskih prava. No, iako su protuzakoniti gotovo svugdje u svijetu, ta se praksa i dalje provodi, prvenstveno zbog siromaštva i nejednakosti polova. Na Kosovu se ti običaji pojavljuju medju Romima, Aškalima i manjinskom zajednicom Egipćana.

Prerana udaja umanjuje šansu za zdrav i uspješan život
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Egzona Miftari je imala samo 13 godina kada je njena obitelj odlučila da je uda za muškarca u mjestu Kosovo Polje, u blizini Prištine. Ona je tako napustila jednu siromašnu porodicu, kako bi otišla u drugu. Danas živi sa troje djece, mužem, i ostatkom porodice.

"Bolje je udati se nego pohađati školu. Svako ima svoj život. Šta bih ja u školi? Morala bih odlaziti svaki dan, ne bi mi bilo zabavno, a i ne bih imala ništa od toga... ”, kaže Egzona Miftari,

Luan Rexhepi i njegova supruga su oboje bili stari po 17 godina kada su se uzeli. On podržava rani brak, i objašnjava zašto: “Kada sam bio mlad, uvijek sam bio na ulici, uvijek neke nevolje. Kasnije sam se upoznao sa svojom ženom, vjenčali smo se, smirili se. Kada se oženiš mlad, to ti donosi stabilnost. Nestanu mnogi problemi, i stvoriš svoju vlastitu porodicu.

No i Miftari i Rexhepi bi voljeli da njihova djeca budu obrazovana, i da osnuju porodicu kasnije. Miftarijeva kaže da će kćerku uskoro upisati u školu, a Rexhepi kaže da svojim kćerima neće dozvoliti brak prije nego što napune 20 godina.

Kumrije Millaki je bila siroče bez majke, kada se udala. Bilo joj je 16 godina, a na udaji je insistirao njen otac.

Moja poruka svakoj djevojčici je - nemojte se udati tako rano. To je ravno katastrofi ”, poručuje mladim devojkama Kumrije Millaki.

Medjunarodne organizacije, kao i sociolozi, se slažu da prerani brak ima negativne posljedice, posebno na djevojčice.

Djevojčica odustaje tako i od djetinjstva i od obrazovanja. To negativno utječe na njenu mogućnost da se zaposli u budućnosti, da doprinosi i porodici i društvu. A sa medicinskog gledišta, rizik je izuzetno visok. Može voditi čak i smrti, i svakako mrtvorodjenim bebama. Postoji i rizik od ranog dobijanja spolnih bolesti, kojima su žene 4 puta sklonije nego muškarci”, kaže Visare Mujko-Nimani, predstavnica Ljudskog fonda Ujedinjenih nacija.

Tradicionalni i patrijahalni običaji , nedostatak obrazovanja, nemanje prava glasa u porodici, i u društvu, nemogućnost pristupa tržištu posla - sve su to faktori koji dovode do preranog sklapanja braka. Mujko-Nimani kaže da mnogi moraju biti aktivno uključeni kako bi se spriječili brakovi medju djecom.

Moramo mobilizirati pojedinca, zajednicu, i političare, na svim nivoima, kako bi se ojačala svijest medju Romima, Aškalima, i drugim zajednicama o tome kakve su posljedice ove pojave”, zaključuje Visare Mujko-Nimani.

Prema podacima Ljudskog Fonda UN-a , u zemljama u razvoju jedna od tri djevojčice se uda prije nego što napuni 18 godina, a jedna od devet prije svoje petnaeste godine.

XS
SM
MD
LG