Linkovi

SAD: Izbori i kibernetska sigurnost


SAD: Izbori i kibernetska sigurnost
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

S približavanjem izbora, najviši američki zvaničnici su na oprezu pred kibernetskim napadima nakon cijelog niza nedavnih uznemirujućih proboja u američke baze podataka. Više - u prilogu Stevea Baragone.

Hakirani emailovi Demokratskog nacionalnog odbora. Hakirani sistemi za registraciju birača u saveznim državama illinois i Arizona. Rusija osumnjičena u oba slučaja. Na saslušanju pred Odborom za oružane snage, u utorak, senator John McCain je pitao mogu li izbori u novembru biti sljedeći na redu.

SENATOR JOHN MCCAIN, PREDSJEDATELJ ODBORA ZA ORUŽANE SNAGE: "Postoji li mogućnost da oni ometu rezultate glasanja na dolazećim izborima:"

ADMIRAL MICHAEL ROGERS, US CYBER COMMAND: "Vjerujem da postoje scenariji u kojima se takve sposobnosti mogu očitovati na odrešenim područjima."

Admiral Michael rogers, šef američkog kibernetskog štaba, rekao je da bi bilo teško izvesti široko rasprostranjen napad zato što glasačke mašine i procedure uveliko variraju između 10 hiljada jurisdikcija u zemlji.

Zvaničnici u saveznim državama ulažu ogromne napore da glasačke popise i mašine drže podalje od ruku hakera, kao i više staromodnih prevaranata.

Takva se poruka čula i u drugom kongresnom odboru, onom Zastupničkog doma za nauku.

TOM SCHEDLER, DRŽAVNI TAJNIK LOUISIANE: "Jesmo li zabrinuti oko mogućeg uplitanja u naš izborni sistem: Apsolutno jesmo. Ali glasačku prijevaru je teže izvesti nego što se misli."

Schedler kaže da glasačke mašine u Louisiani ni ne dotaknu Internet. Kartice s podacima se fizički prenose do glavnog izbornog štaba, a rezultati prebrojavanja se objave preko zatvorenog sistema, ne online.

Ali postoje i drugi načini napada na kompjuter, osim Interneta.

Recimo, stuxnet - virus koji je oštetio iransko nuklearno postrojenje.

DAN WALLACH, PROFESOR KOMPJUTERSKIH NAUKA, UNIVERZITET RICE: "To nuklearno postrojenje se također smatralo sigurnim i nije bilo povezano na Internet. Pa ipak je nekako stuxnet virus bio ubačen u sistem."

Wallach kaže da američki decentralizirani izborni sistem nudi samo djelomičnu zaštitu. "Ne moraju napasti svaki izborni okrug u svakoj državi. Dovoljno je idu za državama koje su presudne za ishod, gdje i mali pomak može imati ogromne posljedice."

Schedler smatra da je opasnost hakiranja preuveličana. Ali i sama prijetnja može štetiti. "Vijesti o kibernetskim napadima navode birače da se pitaju hoće li njihov glas stvarno biti ubrojan. A to je, po mom mišljenju, štetnije od same mogućnosti hakiranja."

Na koncu, paralelno održavanje papirnatih glasačkih listića je najbolja zaštita od prijevare, kažu stručnjaci. Tri četvrtine ovogodišnjih izbornih glasova bit će očuvano i na papiru.

Sve više saveznih država razmišlja o papirnatim kopijama izbornih listića, ali to ne bilo spremno za predstojeće izbore do kojih je manje od dva mjeseca.

XS
SM
MD
LG