Linkovi

Kako da se branimo od gladnih slonova


Farmeri na Tajlandu pronalaze nove načine kako da se odbrane od gladnih slonova koji im upropašćuju usjeve. Umjesto oružja ili električne ograde oni koriste nešto što im priroda pruža, sićušna stvorenja a kojih se slonovi plaše: pčele!

Kako da se branimo od gladnih slonova
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Obitelj Sirimaha ima farmu u mjestu Chantaburi u istočnom dijelu Tajlanda. Zalazak sunca međutim nije vrijeme odmora za njih, nego brige za usjeve koje redovno napadaju horde slonova u potražnji za hranom.

"Slonovi nam dolaze noću. Prilaze našim kućama i lupaju na vrata i prozore. Ponekad obore motorcikle, ili povuku ceradu. A jednom su nam oborili i veš mašinu"- priča Dararath Sirimaha, vlasnica farme.

Mještani vide spas u takozvanoj "operaciji žaoke", i uzvraćaju udarac. Jer slonovi se plaše pčela. Ministarstvo za nacionalne parkove je pokrenuo pilot program u kojem košnice pčela se povezuju konopcem, pa kad se takva ograda podrma, pčele se uzbude i stvaraju zastrašujući zvučni oblak sa žaokama koji otera slonove.

"Košnice se obično drža na zemlji, ali kada ih koristimo kao odbranu od slonova onda ih postavljamo na visinu slonove glave. Košnice su povezane užetom i tako stvaraju ogradu. Kad slonovi pokušaju da uđu preko ograde, košnice počnu da se tresu, pčele se probude, izleću iz košnica i napadnu slonove", govori nam Jirachai Arkajag iz Istraživačkog tima Ministarstva za nacionalne parkove.

A u stvarnosti sve to izgleda ovako, kako to možemo vidjeti na noćnim snimcima Ministarstva za Nacionalne parkove. Ubod pčele neće naškoditi slonu, ali će ga oterati iz blizine usjeva. Na farmi obitelji Sirimaha već su se nekoliko puta uspješno odbranili od nepozvanih gostiju na ovaj način.

"Vidjela sam svojim očima i uvjerila sam se da ova ograda od košnica funkcionira. Slonovi su došli, bilo ih je oko dvadeset, ali su se uplašili od pčela i više nisu navraćali", govori o svom iskustvu Dararath Sirimaha.

Sukob ljudi i slonova je učestali problem na Tajlandu. Širenjem naseljenih mjesta i obrađenog zemljišta sve više se smanjuje prirodni habitat slonova pa su primorani tražiti i nalaziti hranu na farmama.

"Farmeri se moraju snalaziti i pronaći jeftine i upotrebljive metode kao što su ograde sa zvoncima, noćna stražarska mjesta sa ljudima koji upozoravaju na opasnost, petarde ili košnice pčela. Nijedna metoda sam po sebi nije dovoljna", kaže Tony Lynam iz Društva za zaštitu divljih životinja.

Za obitelj Sirimaha, metoda sa pčelama je sasvim efikasna. A tu je i druga korist od pčela: med. Prodaja meda i pčelinjeg voska je veoma značajan finansijski dodatak za ovu obitelj.

"Ova metoda sa pčelima zaiste pruža zaštitu od slonova, a pčele dodatno proizvode i med. Bolje su od bilo koje druge metode jer su ovi mali insekti zaista korisni za cijelu zajednicu", naglašava Jirachai Arkajag.

U Ministarstvu za nacionalne parkove se nadaju da će ovaj pilot program proizvesti uvjerljive rezultate i da će se naći i potrebna sredstva za pčele i košnice za sve zainteresirane farmere i u drugim zajednicama na Tajlandu.

XS
SM
MD
LG