Linkovi

Hubble produžen za još pet godina


Teleskop Hubble snima aurore u Jupiterovoj atmosferi
Teleskop Hubble snima aurore u Jupiterovoj atmosferi

Iako se sastoji od kompjutera, svemirskom teleskopu Hubble ipak je potrebna ljudska posada na Zemlji da bi funkcionirao. U Svemirskom centru Goddard u Greenbeltu u državi Maryland podrobnije nam dočaravaju dnevne operacije koje obavlja Hubble.

Svemirski teleskop Hubble očarava nas na Zemlji pogledima u duboki svemir već preko 26 godina. Za satelite to je pozna dob, ali Agencija za istraživanje svemira NASA ima tim od oko 80 inžinjera koji rade na produživanju života mehaničkih dijelova Hubblea.

''Dio našeg posla ovdje u Goddardu je da predvidimo probleme koji imaju veću vjerojatnost izbijanja i da pronađemo rješenja za njih, kako bi se vratili znanstvenim operacijama što je prije moguće,'' kaže Olivia Lupie, menadžerica operacije Hubble.

Astronomi iz cijelog svijeta naručuju slike iz Hubblea i svakog dana u teleskop pristižu liste naredbi za obavljanje njegovih promatračkih misija.

''Najteže je pokušati odgonetnuti najefikasniji način slaganja naredbi kako bi najbolje iskoristili Hubble-ovo vrijeme. Ne želimo da ova svemirska letjelica niti jedan trenutak dokono sjedi u svemiru,'' kaže Merle Reinhart iz Znanstvenog instituta Space Telescope.

Podaci iz Hubblea omogućuju astronomima da, primjerice, ustanove starost svemira, promatraju kako komete uranjaju u Jupiterove oblake i vide prve snimke nekog planeta kako formira diskove oko novo-stvorenih zvijezda.

Hubble još funkcionira tako dobro da je NASA upravo produžila njegovu misiju na sljedećih pet godina. To znači da će se njegova misija poklopiti s onom svemirskog teleskopa James Webb, koji bi trebao biti lansiran 2018. godine.

''Mislim da Webb i Hubble možemo smatrati svojevrsnom alatnom kutijom. Hubble je primarno optički i ultraljubičasti teleskop, a James Webb je infracrveni. To što ćemo ih u svemiru imati zajedno je vrlo velika i moćna stvar,'' kaže Malcolm Niedner, menadžer projekta James Webb.

Svemirski teleskop James Webb još uvijek se sastavlja i testira na Zemlji, ali astronomi jedva čekaju da vide čime će ih ovaj dinamični duo biti u stanju počastiti.

Hubble-u produžena misija za pet godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

XS
SM
MD
LG