Linkovi

Naučnici u Poljskoj pronašli lijek za spašavanje pčela


Pčele su u velikoj opasnosti od nestajanja širom svijeta.  Tzv. "sindrom kolapsirajuće kolonije" se povezuje sa upotrebom pesticida, i gubitkom habitata, ali i sa infekcijama sa štetnim mikororganizmima. Naučnici u Poljskoj su na pragu pronalaska lijeka protiv barem jedne od tih pčelinjih bolesti.

Naučnici u Poljskoj pronašli lijek za spašavanje pčela
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Naučnici se bore na više frontova da bi spasili populaciju pčela koja sve više opada.

Bolest koja je teško pogodila kolonije pčela u Poljskoj se zove Nozema ili Nosemosis, a uzročnik je jednoćelijski fungus koji napada odrasle pčele.

"Inficirane pčele radilice tokom ljeta žive vrlo kratko, svega 8 do 12 dana, dok normalno trebalo bi da žive 36 dana. Samim tim, produktivnost kolonije opada, i nastaje veliki problem preživljavanja zime", objašnjava Aneta Ptaszynska sa Univerziteta Maria Curie-Sklodowska u Varšavi.

Naučnici su razvili teoriju da pesticidi oslabe imuni sistem pčela i tako se one ne mogu odbraniti od parazita. Uzimanjem kontaminirane hrane ili vode pčele se ponašaju abnormalno i uskoro umiru.

Smatra se da je to glavni razlog što se u poslednjih 15 godina populacija pčela u Poljkskoj prepolovila.

Poljski naučnici su otkrili da je jedan cvetni ekstrakt više od 90 posto efikasan u spašavanju pčela.

"S jedne strane, ekstrakt ublažava Nosemosis. Jasno se vidi da je broj spora u probavnom sistemu pčela niži nakon dodavanja ekstrakta. S druge strane, i nivo enzima odgovornih za imunološku reakciju insekata se povećava, a zna se da su ti enzimi u stanju prepoznati patogene i strana tijela u organizmu", obrazlaže profesorica Ptaszynska.

Novi lijek je u fazi testiranja radi dobijanja dozvole za upotrebu.

Naučnici također upozoravaju da je prskanje komaraca-nosilaca virusa Zika štetno po pčele.

Preporučuje se da se insekticidi prskaju samo nakon zalaska sunca kad pčele odu na spavanje, i da koriste kemikalije koje su topljive u vodi i ubijaju samo larve komaraca.

"Ovaj proizvod je veoma toksičan za larve komaraca, i ako se utopi u vodu, ne može naškoditi pčelama", kaže pčelar Michael Steinkampf.

Pčele su značajni oprašivači za voće i povrće, kao i mnogih drugih biljaka, i naučnici žele podići svijest o važnosti spašavanja ovih nezamenljivih insekata koji su ključno važni za industriju hrane.

XS
SM
MD
LG