Linkovi

Naučnici u Poljskoj pronašli lijek za spašavanje pčela

  • George Putic

Pčele su u velikoj opasnosti od nestajanja širom svijeta.  Tzv. "sindrom kolapsirajuće kolonije" se povezuje sa upotrebom pesticida, i gubitkom habitata, ali i sa infekcijama sa štetnim mikororganizmima. Naučnici u Poljskoj su na pragu pronalaska lijeka protiv barem jedne od tih pčelinjih bolesti.

Naučnici se bore na više frontova da bi spasili populaciju pčela koja sve više opada.

Bolest koja je teško pogodila kolonije pčela u Poljskoj se zove Nozema ili Nosemosis, a uzročnik je jednoćelijski fungus koji napada odrasle pčele.

"Inficirane pčele radilice tokom ljeta žive vrlo kratko, svega 8 do 12 dana, dok normalno trebalo bi da žive 36 dana. Samim tim, produktivnost kolonije opada, i nastaje veliki problem preživljavanja zime", objašnjava Aneta Ptaszynska sa Univerziteta Maria Curie-Sklodowska u Varšavi.

Naučnici su razvili teoriju da pesticidi oslabe imuni sistem pčela i tako se one ne mogu odbraniti od parazita. Uzimanjem kontaminirane hrane ili vode pčele se ponašaju abnormalno i uskoro umiru.

Smatra se da je to glavni razlog što se u poslednjih 15 godina populacija pčela u Poljkskoj prepolovila.

Poljski naučnici su otkrili da je jedan cvetni ekstrakt više od 90 posto efikasan u spašavanju pčela.

"S jedne strane, ekstrakt ublažava Nosemosis. Jasno se vidi da je broj spora u probavnom sistemu pčela niži nakon dodavanja ekstrakta. S druge strane, i nivo enzima odgovornih za imunološku reakciju insekata se povećava, a zna se da su ti enzimi u stanju prepoznati patogene i strana tijela u organizmu", obrazlaže profesorica Ptaszynska.

Novi lijek je u fazi testiranja radi dobijanja dozvole za upotrebu.

Naučnici također upozoravaju da je prskanje komaraca-nosilaca virusa Zika štetno po pčele.

Preporučuje se da se insekticidi prskaju samo nakon zalaska sunca kad pčele odu na spavanje, i da koriste kemikalije koje su topljive u vodi i ubijaju samo larve komaraca.

"Ovaj proizvod je veoma toksičan za larve komaraca, i ako se utopi u vodu, ne može naškoditi pčelama", kaže pčelar Michael Steinkampf.

Pčele su značajni oprašivači za voće i povrće, kao i mnogih drugih biljaka, i naučnici žele podići svijest o važnosti spašavanja ovih nezamenljivih insekata koji su ključno važni za industriju hrane.

XS
SM
MD
LG