Linkovi

Izložba sa ciljem spašavanja mora


Izložba sa ciljem spašavanja mora
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Nacionalni zoološki vrt u Washingtonu dom je za oko 1800 životinja, pripadnika 300 raznih vrsta. No, ovog ljeta, posjetioci će vidjeti i neke posve drugačije životinje – skulpture životinja natprirodne veličine napravljene od plastičnog otpada u oceanima. Reporterka June Soh nas vodi na izložbu naslovljenu: „Naplavine – umjetnost spašava mora“.

Na glavnom ulazu u Nacionalni zoološki vrt, posjetioce dočekuje divovska papagajska riba. Malo dalje kukmasti tupik, morska ptica iz roda njorki, pa morska zvijezda i još mnogi drugi – svi u prekrasnim živim bojama, i oku ugodni.

No, ako se pogleda izbliza, prepoznaju se stvari od kojih su napravljeni – plastične igračke, češalj, čepovi boca, prazne konzerve pive i mnogi drugi svakodnevni predmeti.

MARIA AMAYA, VOLONTER: „Gledam kako posjetioci dolaze i misle da su skulpture napravljene od reciklirane plastike, ali to je ustvari otpad u moru. Kad to saznaju, šokirani su.“

Skulpture je naopravila Angela Haseltine Pozzi, uz pomoć hiljada volontera, a sa ciljem da uputi ozbiljnu poruku. Ova je umjetnica direktorica neprofitne grupe za zaštittu okoline, Washed Ashore.

ANGELA HASELTINE POZZI, WASHED ASHORE: „To je sve plastika koju smo prikupili na plažama, svaki komadić. Obradili smo oko 18 tona smeća s jednog malog područja plaže u zadnjih 6 godina. To bi moglo biti isto tako bilo gdje u svijetu. Zagađenje plastikom je svjetski problem.“

Do sada je Angela Pozzi napravila 68 ovakvih skulptura, a 17 ih je izloženo u Zoološkom vrtu. Ovaj rebreni koš kita napravljen je čitav od boca varikine, plavi marlin ima japanke u ustima, a stotine boca od vode čine ove meduze.

„Namjerno sam izabrala životinje koje su ugrožene morskim otpadom. Činjenica da se plastika raspadne u mikroskopski male komadiće i ulazi u prehrambeni lanac, znači da je čitav ocean time pogođen,“ kaže Pozzi.

Prema Nedavnoj studiji, svake godine u oceane uđe oko 8 miliona tona plastičnog otpada. „Plastika za jednokratnu upotrebu je vjerojatno najgora – koristi ih se pet sekundi, a onda traju dovijeka. Mi o tome ni ne mislimo.“

Poruka ove izložbe, kako izgleda, utječe na posjetioce svih uzrasta.

AVA TELEKI, UČENICA 3. RAZREDA: „Prvo trebamo osigurati da smeće ne ode u vodu. Dakle, umjesto da ga ostavimo na plaži, trebamo ga staviti u kantu za smeće, umjesto da ga pojedu ribe trebamo ga reciklirati.“

DIANA RODRIGUEZ, POSJETITELJKA: „Moramo biti pažljiviji, obratiti pažnju što radimo s raznim stvarima koje koristimo.“

Angela Pozzi se nada da će njena putujuća izložba stići do što je moguće više ljudi u Americi i u svijetu.

XS
SM
MD
LG