Linkovi

Rusija: NATO baza u Rumunjskoj krši Sporazum o nuklearnim snagama


Rusija je optužila SAD zbog lansiranja dijela balističkog raketnog štita sa zračne baze Deveselu. Zvaničnici NATO-a aktivirali lansirne platforme obrambenog sustava u zemlji koja je nekad bila pod utjecajem Rusije. Moskva je odmah osudila taj potez, nazvavši spomenuti štit prijetnjom u regiji.

Tijekom inauguracijskog govora u četvrtak u zračnoj bazi Deveselu u južnoj Rumunjskoj, čelnik NATO saveza Jens Stoltenberg inzistirao je na tome da raketni štit u vrijednosti od 800 milijuna dolara nije namijenjen da bude prijetnja:

''Proturaketna obrana služi za obranu. Ona je obrambenog karaktera. Ona ne potkopava niti oslabljuje rusko strateško nuklearno odvraćanje.''

Američki dužnosnici kažu da je sustav namijenjen zaštiti Europe od nuklearne prijetnje koju predstavljaju Iran i Sjeverna Koreja. Moskva se tome žestoko protivi.

''Mi smatramo da je implementiranje takvih lansirnih platformi na zemlji protivno jednoj od ključnih odredbi Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa. Stoga su Sjedinjene države prekršile ovaj sporazum i to se mora objaviti otvoreno, bez ikakvih dodatnih diplomatskih poruka,'' izjavila je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brojni ruski građani također smatraju ovu bazu u Rumunjskoj prijetnjom Rusiji.

''Glavna prijetnja rumunjske baze ustvari se uopće ne odnosi na proturaketnu obranu, mislim da je to samo pokriće, i da će ova baza imati kratko- i srednjedometne rakete. To je baza za prve udarce s velikom razarajućom moći i nalazi se u Rumunjskoj s ciljem da zapravo uništi - i ubije Putina,'' tvrdi Pavel Fegenhauer, neovisni vojni analitičar.

Ali mnogi Rumunji smatraju da će ih baza zaštititi od ruske invazije.

''NATO snage su ovdje da nam pružaju sigurnost. Rusi više neće dolaziti ovdje jer neće imati hrabrosti za to. Sad živimo u slobodi,'' smatra Marin Palos, žitelj Deveselu-a.

Proturaketni štit oslanja se na radare za detekciju lansiranja balističkih raketa u svemir i može poslati rakete za njihovo uništenje prije nego što ponovno uđu u zemljinu atmosferu. Postoji zabrinutost da će Moskva raporediti naoružanje s kapacitetom da razori ovu NATO-vu bazu u Rumunjskoj prije nego što se iz nje lansira ijedina raketa.

''Time bi se potpuno prekršio Sporazum o nuklearnim snagama,'' dodaje Pavel Fegenhauer.

Analitičari kažu da bi kršenje Sporazuma iz 1987. godine kojim se zabranjuju mnoge vrste krstarećih i balističkih raketa moglo rasplamsati još jednu utrku u nuklearnom naoružanju u Europi.

Rusija: NATO baza za proturaketnu obranu u Rumunjskoj krši Sporazum o nuklearnim snagama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

XS
SM
MD
LG