Linkovi

Transplantacija jetre mogla bi uskoro postati sigurnija


Iako se presađivanje ljudske jetre obavlja od 1963, to je i danas riskantna operacija. Oko 28 posto primatelja ovog organa umre u roku od pet godina. Ali nova procedura koja se razvija u Medicinskom centru Univerziteta Pittsburg obećava bolje rezultate oko održavanja organa tijekom transplantacije.

Ovaj stroj upumpava rashlađenu, kisikom obogaćenu tekućinu u svinjsku jetru.

''Ova sprava ima dvije različite pumpice, svaka od kojih će ulijevati tekućinu ili kroz portalnu venu ili kroz hepatičku arteriju u jetru koja će biti postavljena ovdje,'' pojašnjava transplantacijski kirurg, dr. Paulo Fontes.

Na Institutu McGowan za regenerativnu medicinu, transplantacijski kirurg Paulo Fontes kaže da kisik produžuje život tkiva organa do devet sati.

Trenutno, 20 do 40 posto svih jetri doniranih za transplantaciju se baci jer su predugo držane u zamrznutom stanju i ne dobiju dovoljno kisika.

''I ranije se radilo na rješenju tog problema, izgrađene su razne naprave, no malo se ljudi fokusiralo na raspon temperatura koji bi nam omogućio da terapeutski rješavamo probleme s funkcijom organa,'' kaže dr. Paulo Fontes.

Nakon više od 20 godina istraživačkog rada na ovom problemu, znanstvenici Sveučilišta Pittsburgh, zajedno s kolegama sa Sveučilišnog medicinskog centra u Groningenu u Nizozemskoj, razvili su jednu vrst umjetne krvi koja opskrbljuje čitav organ kisikom. Testiranja na laboratorijskim životinjama pokazala su 100-postotni uspjeh.

''Kao transplantacijski kirurg s 25-ogodišnjim iskustvom, bio sam šokiran činjenicom da mogu presaditi jetru životinji i da, samo nekoliko sati nakon operacije, izgleda kao da se to nikad nije dogodilo,'' kaže dr. Fontes.

Stroj smanji temperaturu donirane jetre dok je napaja otopinom koja sadrži molekule hemoglobina i koja prodire vrlo duboko u tkivo, pružajući osam puta više kisika od običnih aparata.

Znanstvenici sada očekuju odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove, kako bi mogli početi s kliničkim testiranjima kisikom obogaćene jetre na ljudima.

U međuvremenu, znanstveni timovi rade na proširivanju primjene ovog sustava na druge vrste organa za presađivanje, čak i ekstremitete.

Transplantacija jetre mogla bi uskoro postati sigurnija
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00

XS
SM
MD
LG