Linkovi

Evropa uskoro bez viza za državljane Turske?


Državljani Turske mogli bi uskoro putovati Evropom bez viza kao dio dogovora između Evrepske unije i Turske o zadržavanju rijeke izbjeglica. U zamjenu, Turska se obvezala da će zadržati izbjeglice na svojoj teritoriji i da će oštro udariti na krijumčare ljudima. Brisel danas objavljuje najnoviji izvještaj o napretku, ali, kako izvještava Henry Ridgwell, iz Londona, mnogi zakonodavci Unije prijete da će staviti veto na sporazum zbog zabrinutosti oko ljudskih prava.

Brojke Evropske unije pokazuju da je u martu oko 26 hiljada migranata stiglo na grčke otoke, manje od polovice broja pristiglih u februaru. Zvaničnici kažu da sporazum s Ankarom – funkcionira.

Frans Timmermans, potpredsjednik Evropske komisije: "Ako ne učinimo ništa, osudit ćemo Grčku da postane ogroman izbjeglički logor sa stotinama hiljada zadržanih izbjeglica. To moramo riješiti.”

Turska kaže da će na vrijeme udovoljiti svim kriterijima koje je postavila Evropska unija, i inzistira da je ukidanje viza za njene državljane nenagodivi dio sporazuma o migrantima.

Ali, u Njemačkoj, analitičari kažu da strahovanja od vala kurdskih tražilaca azila iz Turske daju maha podršci za anti-imigracijske stranke.

Eskalirajući sukob između kurdskih pobunjenika PKK i turske vlade pojačava ta strahovanja – ali ona nisu na mjestu, kaže Ibrahim Sirkeci, iz Regents University London: “Bilo koji kurdski državljanin Turske, koji traži azil u Evropi, bit će odbijen. To je rutinsko, momentalno odbijanje. To je slučaj već dugo vremena.”

I dok desničarski političari možda imaju koristi od straha od migracije, neki zakonodavci u Briselu prijete da će pokušati blokirati sporazum s Turskom zbog brige oko ljudskih prava.

Amnesty International optužuje Ankaru da silom vraća stotine neregistriranih izbjeglica natrag u Siriju.

John Dalhuisen, Amnesty International: “Jednako kao što je nezakonito za Tursku da šalje izbjeglice natrag u ratnu zonu iz koje oni bježe, ne manje nezakonito je za Evropsku uniju da šalje izbjeglice iz tih područja u zemlju koja ih vraća u Siriju.”

Fokus nije samo na pravima izbjeglica. Kritičari kažu da su pod napadom temeljna prava.

Tužitelji su pokrenuli više od 1800 slučajeva protiv pojedinaca zbog vrijeđanja predsjednika Redžepa Tayyipa Erdogana, od 2014. U utorak je o tome govorio pisac i nobelovac Orhan Pamuk: “Radi se o ušutkavanju političke opozicije. Radi se o zastrašivanju ljudi i cijele zemlje tako da nitko ne kritizira vladu.”

Sirkeci tvrdi da potezi Evrope poništavaju bilo kakvu ideju o moralnoj superiornosti Brisela. “Napuštanje ogromne populacije kojoj treba humanitarna zaštita. Kažemo: 'OK, umjesto da vam pomognemo, ostavit ćemo vas tamo gdje jeste, i Turskoj platiti 6 milijardi eura da održi naše granice zatvorenima.' Tu Evropa gubi.”

Čak dok Evropa pokušava zatvoriti jednu trasu migranata, druga se brzo proširuje. Deseci hiljada migranata zadnjih tjedana su prešli iz Libije u Italiju, a očekuje ih se još mnogo više kada ljeto donese mirnije more.

XS
SM
MD
LG