Linkovi

Najveći pad slobode štampe u svijetu u 12 godina


Najveći pad slobode štampe u svijetu u 12 godina
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

Dvadeset-pet godina nakon što je svijet proglasio slobodu informacija temeljnim ljudskim pravom, novinari su pod rastućom prijetnjom službene cenzure, uznemiravanja, zatvora, pa čak i ubojstva. Za Glas Amerike, Richard Green opširnije izvještava o trenutnom stanju slobode štampe, na Svjetski dan slobode štampe.

U svom godišnjem izvještaju o nezavisnosti medija u svijetu, organizacija Freedom House kaže da je sloboda štampe pala na najnižu razinu u 12 godina, navodeći političke, kriminalne i terorističke sile iza tog pada.

Među posebno izdvojenim zemljama je Egipat, identificiran kao jedna od 9 zemalja s najvećim padom slobode štampe u samo godinu dana.

Egipatski novinar Khaled Dawoud kaže da vlada predsjednika Abdel Fattah el-Sissija vjeruje da bi štampa trebala biti tek nešto više od propagandne mašine. "Naše je pravilo da osiguramo objektivno i vjerodostojno pokrivanje događaja u Egiptu. A stvarnost govori sama za sebe – ne stvaraju ju mediji, niti novinari. To je loša praksa vlade, loše odluke koje vode do prosvjeda. Nisu to mediji. Čak i ako kroz medije gurate svakakvu propagandu, to neće riješiti ekonomske ili političke probleme Egipta.”

Pomoćnik državnog tajnika za demokraciju, ljudska prava i rad, Tom Malinowski kaže za Glas Amerike da je prošle godine više od 70 novinara u svijetu bilo ubijeno, a gotovo 200 zatvoreno. "Tamo gdje se uskraćuje sloboda štampe, mnogo je vjerojatniji sukob i rat. Mnogo je vjerojatnija korupcija. Mnogo su vjerojatniji kolapsi dobrog upravljanja.”

Državno tajništvo obilježava Svjetski dan slobode štampe privlačenjem pažnje na novinare, za koje je ranije već bilo ustanovljeno da ih se progoni zbog njihovog izvještavanja, a čija se situacija nije poboljšala.

Ti su slučajevi profilirani na web stranici HumanRights.gov, i o njima se šalju tvitovi pod hashtagom Free the Press.

XS
SM
MD
LG