Linkovi

Može li Apple zadržati status inventivnog pokretača na tržištu?


Najprofitabilnija tvrtka svijeta je upravo postala manje vrijedna ove sedmice nakon što je Apple u Kaliforniji objavio da je nakon 13 godina prvi put opala prodaja iPhone aparata.

Može li Apple zadržati status inventivnog pokretača na tržištu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00

Generalni direktor Tim Cook smatra da je do pada prihoda firme došlo zbog ekonomskih poteškoća u Kini, ali analitičari smatraju da su tu u igri i drugi faktori kao što je sve veća zasićenost tržišta i nedostatak novih proizvoda. Ali to nikako nije smak svijeta za firmu koja vrijedi više od pola trilijuna dolara. Ono što ipak zabrinjava je trend, jer investitori se boje da su najbolji dani za Apple iza nas.

Više od dvije milijardi ljudi na svijetu ima pametan telefon, a skoro svaki peti od tih telefona je iPhone, najpoznatiji proizvod kalifornijske firme Apple koja je nedavno proslavila 40 godišnjicu svog postojanja.

"Apple je pravi primjer kompanije 21. vijeka, ne samo zbog veličine, nego i zbog svoje usmjerenosti na inovacije", kaže Jan Randolph iz firme IHS Global Insight.

Ali čekanje u dugim redovima da bi se kupio najnoviji iPhone pripada prošlosti. Nakon 51 uspješnih kvartala, firma je doživjela pad prihoda. Po nekima, Apple je žrtva svog sopstvenog uspjeha.

"Apple se takmiči na tržištu vrhunske robe koje je vrlo jako u Sjedinjenim državama, Zapadnoj Evropi i u Japanu. A to su upravo ta područja gdje uočavamo sve veću zasićenost pametnim telefonima", kaže Ross Rubin, privredni analitičar.

Zasićenost tržišta, visoke cijene i usporeni ekonoski tokovi u Kini gdje je Apple imao tržište sa najvećim porastom - mogu biti uzročnici opadanja, kaže profesor Greg Autry sa Univerziteta Južna Karolina.

"Apple mora pronaći druga tržišta. Indija je svakako tržište sa velikom potencijalom, sa rastućom srednjom klasom, i tu postoji realna mogućnost, ali to neće ići glatko kao u slučaju Kine tokom privrednog uspona", upozorava professor Autry.

Ako ne uspije pridobiti korisnike Androida koji je danas najjači na tržistu pametnih telefona, ili da proširi svoj internetski softver i cloud poslovanje, Apple će morati promijeniti svoj poslovni plan, kaže Frank Gillett, analitičar istraživačke I savjetodavne firme Forrester.

"Ako uspiju izbaciti na tržište novi proizvod ili sniziti cijenu, možda će to dovesti do promjene, pogotovo ako budu različiti od drugih proizvođača pametnih telefona, ali ako te inovacije u proizvodu ili cijeni izostanu, mislim da će za njih tržište postati mnogo manje sigurno", objašnjava Gillett.

Ali za Apple to nikako nije smak svijeta jer im je prihod samo u prvom kvartalu ove godine dostigao preko 50 milijardi dolara. Možda su to samo znaci preokreta u životu jedne od najvrijednijih firmi na svijetu ako želi ostati i nadalje inventivni tehnološki pokretač u očima svojih investitora.

XS
SM
MD
LG