Linkovi

Izbjeglice u atenskoj luci sučeljene s neizvjesnošću


Piraeus, najveća luka u Ateni, posljednjih mjeseci pružila je utočište za preko četiri tisuće izbjeglica. 15. april 2016. (J. Owens/VOA)
Piraeus, najveća luka u Ateni, posljednjih mjeseci pružila je utočište za preko četiri tisuće izbjeglica. 15. april 2016. (J. Owens/VOA)

Dok je, zbog zatvaranja granica, u Grčkoj zatočeno više od 50 tisuća izbjeglica, luka Piraeus postala je glavna točka zadržavanja za one koji nemaju više kamo. Međutim, uz primicanje turističke sezone, kojom se nada potaknuti posustalu ekonomiju, grčka vlada nastoji ih preseliti negdje drugdje.

Pružan im je zaklon usred oluje, ali sada su izbjeglice koje žive u luci Piraeus u Ateni još jednom sučeljene s neizvjesnošću.

Zbog zatvorenih puteva prema ostatku Europe uslijed zatvaranja granica, skoro četiri tisuće izbjeglica, većinom Sirijaca i Afganistanaca, potražila je sklonište ovdje.

Ali, približavanjem prijeko potrebne turističke sezone u gotovinom osiromašenoj Grčkoj, vlada je odlučna u tome da ih premjesti.

''Stvarno se žele založiti da se raščisti ova privremena tranzitna postaja i vrati u normalno stanje, kako bi nastavili s uobičajenim poslovanjem,'' kaže volonterka Katerina Downward.

Ona je dio jedne čitave jedne vojske volontera koji su pomogli pružiti pomoć i utjehu.

Situacija je daleko od idealne i postoje napetosti između izbjegličkih zajednica, ali djeci je, s druge strane, na raspolaganju igra kao terapija te redoviti obroci.

Međutim, pritisak državnih vlasti i lučke uprave svakog dana je sve veći.

Budući da se očekuje da će sve biti raščišćeno do petka, novopridošlice više nisu dobrodošle, a izbjeglice koje ovdje žive sada moraju dobiti štambilje za ulazak i izlazak.

U međuvremenu, uveden je autobusni prijevoz od luke do drugih, službeno uspostavljenih kampova.

Nekoliko njih je, kažu, u puno boljem stanju od Piraeusa.

Ali neki kažu da su drugi kampovi u tako lošem stanju da su se oni vratili u luku. A postoji i nervoza oko bilo čega čime upravlja vlada, nakon novih mjera kojim se izbjeglice izručuju Turskoj.

''Ljudi su nam rekli da situacija u kampovima nije dobra i da nema dovoljno mjesta niti hrane, i da je kao u zatvoru. Mi ne želimo ići u zatvor, želimo biti slobodni,'' kaže Munir Ahmad Nazari, izbjeglica iz Afganistana.

No, uslijed zabrinutosti Europe novim izbjeglicama, ta sloboda više nije lako ostvariva. Hassan Mansour, koji je ovdje došao sam nakon što mu je obitelj bila ubijena u Siriji, ne zna gdje će ga sreća odvesti nakon ovog, ali poručuje:

''Vlade svih zemalja Europske unije, učinite nešto za ljude ovdje. Mi smo ljudi, nismo životinje.''

Izbjeglice u atenskoj luci sučeljene s neizvjesnošću
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG