Linkovi

Uslijed "Panamskih papira" poljuljano povjerenje javnosti


Direktorica Svjetske banke, Sri Mulyani Indrawati kaže da objave "Panamskih papira" nanose štetu povjerenju javnosti i dovode do oklijevanja običnih građana u plaćanju poreza toliko neophodnih za finansiranje puteva, škola i drugih državnih funkcija.

Uslijed "Panamskih papira" poljuljano povjerenje javnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

U razgovoru sa novinarem Glasa Amerike, Jimom Randle-om, visoki funkcioner Svjetske banke Sri Mulyani Indrawati je pozvala političare širom svijeta na bližu suradnju i na donošenje novih zakona.

Dokumenti koji su procurili iz panamske advokatske firme ukazuju na napore bogatih širom svijeta da sakriju novac i ne plate porez.

Iako većina ovih aktivnosti nije ilegalna, neki političari u Americi i drugim državama misle drugačije, i zagovaraju donošenje novih, strožijih zakona koji bi otežali skrivanje bogatstva.

Njihova je argumentacija da ako bogati mogu ne plaćati porez, to nije fer prema običnim ljudima.

Direktorica Svjetske banke kaže da takva percepcija ruši povjerenje, što škodi privrednom rastu u zemljama kojima je rast najpotrebniji.

"Kada ljudi vide da neki lideri, elita, ili u ovom slučaju bogataši imaju račune u stranim zemljama, postavlja se pitanje zašto se to dešava. I pitaju se da li ima legitimnog razloga za to? Ili se na taj način nešto skriva?", kaže Sri Mulyani Indrawati.

Stručnjači savjetodavne i istraživačke grupe Global Financial Integrity kažu da je osipavanje državnih sredstava ogromno.

"Podaci ukazuju na to da se preko trilijun dolara godišnje neovlašćeno izvlači iz ekonomija zemalja u razvoju. To je mnogo više nego cjelokupna strana pomoć i strane investicije koje godišnje ulaze u te zemlje", obrazlaže Tom Cardamone iz grupe Global Financial Integrity.

Jedan od istražiteljskih novinara iz međunarodne grupe koja je objavila članke na osnovu "Panamskih papira", Will Fitzgibbon kaže da ima na stotine hiljada firmi koje su stvarane na taj način da kriju prave vlasnike, i da otežaju vlastima ulazak u trag bogatstvu i izbjegavanju plaćanja poreza. I zato bi bilo potrebno da se zakoni promijene u tim zemljama, a sa tim se slažu i mnogi stručnjaci.

I direktorica Svjetske banke, bivša ministrica finansija Indonezije, kaže da zemlje moraju imati bolju suradnju.

"Bez međunarodne suradnje, biće jako teško ući u trag izbjegavanju plaćanja poreza", podvlači u svojoj izjavi Sri Mulyani Indrawati.

I dok se tokom ove sedmice visoki finansijski i privredni funkcioneri iz svih krajeva svijeta okupljaju u Washingtonu povodom skupova u Svjetskoj banci i u Međunarodnom monetarnom fondu, službenici banke su spremni obrazložiti potrebu za jačim zakonima i većom kooperacijom.

XS
SM
MD
LG