Linkovi

Bejrut: armenski biznisi s nakitom u krizi - a time i identitet jedne kulture


Armenska četvrt Bourj Hammoud u Bejrutu poznata je kao centar visoko-kvalitetnog nakita. Međutim, sve veća međunarodna konkurencija i nestabilnost u zemlji pogađaju obrtnike u ovoj industriji. Povrh toga, raste i bojazan od opasnosti da bi ovaj bogati dio armenske kulture mogao nestati.

Vikend u armenskoj četvrti Bourj Hammoud u Bejrutu, mjestu koje, poznato u regiji po kvalitetnom nakitu, izgleda živahno.

Ali nije sve baš tako kako izgleda - jer, posljednjih godina broj radionica za izradu nakita sve brže opada.

Majstori nakita bore se da prežive na konkurentnom tržištu, s novim konkurentima iz inozemstva i nestabilnom ekonomijom koja Libanoncima čini život sve težim.

A postoje bojazni da nije samo njihova egzistencija izložena prijetnji.

''Bourj Hammoud poznat je kao centar za izradu armenskog nakita posljednjih 50, 60, 70 godina. Ako to izgubimo, izgubit ćemo ključnu komponentu armenske kulture,'' kaže Sarine Hagopian.

Ona je uključena u program koji financiraju Ujedinjeni narodi, a koji je započeo centar Badguer, čiji je fokus očuvanje armenske kulture u zajednici osnovanoj prije stotinu godina, nakon izgnanstva iz domovine koja je danas dio Turske.

No, neki se plaše da je prekasno za ponovno otkrivanje starog recepta za uspjeh.

Hrayr Dserounian, koji sa svojih 95 godina još uvijek radi, u mjestu je poznat kao ''majstor.'' On se prisjeća zlatnog doba ove industrije:

''Nekad je nakit bio vrhunski, sve se izrađivalo ručno...ali onda se prešlo na tvorničku izradu, i to je sve promijenilo.''

Međutim, novim radionicama čiji je fokus na povratku starim vještinama i spajanju s novim tehnologijama, UN-ov trogodišnji projekt se nada da će oživjeti ovaj sektor.

''Moderne tehnike koristimo kao nešto što nadopunjava stari način izrade,'' kaže Sarina Hagopian.

Jedna od osoba nadahnutih projektom je Khajag Barsoumian. On kaže da su mu ovi tečajevi pomogli da svoj obiteljski biznis uvede u 21. stoljeće, i da uživa u svakoj prilici da nauči i stare i nove tehnike od vanjskih stručnjaka.

Ali on smatra da je ključna svrha projekta da ponovno ujedini draguljare:

''Svaka radionica i izrađivač nakita mora osjećati isto prema drugim kompanijama, da si međusobno pruže i financijsku i moralnu pomoć kako bi se zajednički suočili u borbi na tržištu. Nećemo preživjeti ako jedni drugima ne pomognemo.'' - poručuje on.

Bejrut: armenski biznisi s nakitom u krizi - a time i identitet jedne kulture
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG