Linkovi

Aktivistkinje primile visoko priznanje za hrabrost


Državni sekretar Sjedinjenih država John Kerry je juče dodijelio međunarodne nagrade za hrabrost ženama iz svih dijelova svijeta za vodeću ulogu u borbi za pravdu, ljudska prava, demokratiju, ravnopravnost spolova i unapređenje položaja žena. Nagradu je primilo 14 žena.

Nagradu za hrabrost ove godine je primilo 14 žena, među njima i jedna Yazidi aktivistkinja koja se bori za jednakost žena; zatim odvjetnice za ljudska prava i zagovornice prava ljudi na marginama društva; lideri nevladinih organizacija za borbu protiv radikalizacije i diskriminacije; novinarka iz Rusije - šampion za demokraciju, kao i borci protiv korupcije.

"Ove godine odajemo priznanje grupi žena koje su pokazale hrabrost u tri ključne oblasti. One razotkrivaju i bore se protiv nasilja po rodnoj osnovi, bore se protiv korupcije, zalažu za jačanje vladavine prava, i rade na unapređenju pravednosti i ljudskih prava za sve", rekao je John Kerry.

Sekretar Kerry je istaknuo da su ovogodišnje dobitnice nagrade uzori sa jasnom porukom: Nemojte prihvatiti ono što je neprihvatljivo, djelujte u ime pravde i tolerancije.

Dobitnici nagrade, aktivistkinji za ljudska prava, Ni Yulan, Kineska vlada je zabranila da doputuje u Washington.

Nisha Ayub dolazi iz Malezije, i prva je transgender žena koja dobija ovo priznanje. Ona je muslimanka koja živi u većinskoj muslimanskoj zemlji, i najvažnije joj je da postupaju prema njoj kao normalnom građaninu.

"Tražimo osnovne stvari kao što su ljudska prava, sloboda izražavanja, sloboda obrazovanja i ostale građanske slobode", kaže Nisha, zagovornica za prava transgender osoba.

Ove godine se obilježava desetogodišnjica uspostavljanja međunarodne nagrade za hrabrost za žene. Tokom posljednje decenije, za svoja dostignuća nagradu je primilo 101 žena.

Aktivistkinje primile visoko priznanje za hrabrost
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

XS
SM
MD
LG