Linkovi

Nova genetska tehnologija u borbi protiv AIDS-a


Prvi put nakon pojave epidemije AIDS-a čini se da su naučnici napokon nadomak pronalaženja tehnologije koja će zapravo eliminirati smrtonosni virus iz tijela zaraženih osoba. Tretman se sastoji od čišćenja virusne DNK iz zaraženih stanica.

Antivirusni lijekovo dobro funkcioniraju u gušenju virusa AIDS i sprečavanja njegove reprodukcije do te mjere da je nivo HIV-a zapravo zanemarljiv u zaraženim osobama. Ali memorija, ili tragovi virusa ostaju zauvijek zapisani u ljudskim T-limfocitima, stanicama imunog sistema koje su i meta napada ovog virusa. Ovi ostaci međutim mogu ponovo da ožive i da proizvode patogene AIDS-a onog momenta kad se prestane sa uzimanjem antivirusnog lijeka.

Ali izgleda da su sad naučnici uspjeli pronaći načina za potpuno eliminiranje tih virusnih tragova i time zauvijek onemogućiti da dođe do njihove reprodukcije. Naučnici su stvorili tehniku za struganje ili čišćenje gena koja je nazvana CRISPR/Cas9. Sa tom tehnikom čime odstrane virusnu DNK, i na taj način zapravo izliječe pacijenta od bolesti.

Kamel Khalili, šef katedre za neuroznanost na medicinskom fakultetu Univerziteta Temple u Philadelphiji, država Pennsylvania, vodi gore opisano istraživanje.

Pronašli smo tehniku odstranjivanja molekula čijom primjenom smo uspjeli onesposobiti velike populacije stanica zaražene virusom; nakon toga smo vidjeli da je replikacija virusa u osnovi opala za skoro 90 odsto u pacijentima, ili u inficiranim stanicama u laboratoriji”, kaže Kamel Khalili.

Khalili i njegovi kolege još nisu izliječili zapravo nijednog pacijenta, ali su uspjeli očistiti inficirane ljudske T-stanice u laboratoriji od svih tragova HIV-a.

Njihov rad je opisan u žurnalu Scientific Reports.

Khalili vjeruje da je ova tehnologija čišćenja obećavajuća, I ima potencijal za izliječenje bolesti AIDS-a.

“Ovo vrijeme je uzbudljivo jer tehnologija postoji, a postoje i metode; i naše znanje je produbljeno. Nadamo se da će se pronaći i potrebna finansijska sredstva što će nas dovesti do izliječenja ove boslesti.”, kaže Kamel Khalili.

Khalili vjeruje da će klinička ispitivanja moći započeti već za dvije ili tri godine, čim istraživači usavrše tehnologiju opisanog tretmana.

XS
SM
MD
LG