Linkovi

Meditacijom i psihoterapijom za ublažavanje boli


Centar za kontrolu bolesti upozorava liječnike da rutinsko prepisivanje opojnih lijekova protiv bolova dovodi do ovisnosti i eventualne smrti uslijed uzimanja prevelike doze. Zdravstvena organizacija sad traži od doktora i pacijenata da razmotre i alternativne načine za ublažavanje bolova.

Meditacijom i psihoterapijom za ublažavanje boli
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

U Centru za kontrolu bolesti kažu daje upotreba opojatnih lijekova koji se izdaju na recept, predstavlja značajnu zdravstvenu krizu u Americi. Ljudi, naime, više nego ikad uzimaju prevelike doze lijekova protiv boli, a to doprinosi epidemiji ovisnosti od heroina kod pacijenata koji više ne mogu dobiti opijatni lijek. Agencija zato traži od doktora i pacijenata da nađu alternativne načine za ublažavanje boli.

Istraživači Istituta za grupno zdravlje u Seattlu, država Washington ispitivali su moć čovjekove svijesti.

"Jedno od najvažnijih novih otkrića u razumijevanju kroničnih bolova je da ljudski um igra veoma važnu ulogu u tome", kaže Daniel Cherkin, istraživač u institutu Group Health Research Institute.

Naučnici su ispitivali dvije vrste terapije svijesti i tijela.

"Kognitivno bihevioralna terapija pomaže ljudima da promene način na koji oni razmišljaju o boli, i promivira konkretne aktivnosti koje ljudi mogu primijeniti za bolje podnošenje boli", kaže Daniel Cherkin.

Druga terapija je sabranost, koja se zasniva na meditaciji i jogi.

"Sabranost pomaže ljudima da promijene svoju svijest, da pojačaju svijest o boli i da lakše prihvate to stanje, što olakšava fokusiranje energije na traženje načina za konstruktivno upravljanje sa tim stanjem", objašnjava Cherkin.

"Naučimo ljude kako da upravljaju emotivnim efektima boli, da razumiju utjecaj boli na aktivnosti, dakle da se uhvate u koštac sa stvarima na koje se često ne obraća pažnja prilikom uobičajenog tretmana kronične boli. Na taj način mi problemu pristupamo sa holističkog aspekta", dodaje Benjamin Balderson, Cherkinov kolega sa istog instituta.

U studiji je učestvovalo 300 volontera sa bolovima u leđima.

"Korist od toga je bila umanjena bol i poboljšane funkcije koje su trajale čak godinu dana, što nije slučaj prilikom uobičajenog tretmana", zaključio je Cherkin.

Cherkin kaže da i sabranost i kognitivno biheviralna terapija mogu pomoći pacijentima koji pate i od drugih vrsta kronične boli.

Studija je bila objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG