Linkovi

Virtualna realnost - novi teren za marketing


Reklame je danas prosto nemoguće izbeći...one prožimaju naš svakodnevni život, naše mobilne naprave a sad postepeno virtualni svijet oko nas! Sve je veći broj i reklamnih agencija koje više ne mare da li je realnost fizička ili je stvarana kompjuterski; za njih je važno da nam privuku pažnju.

Virtualna realnost - novi teren za marketing
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00

Ako dosad niste imali prilike da se penjete po talijanskim Dolomitima ili da sjedite na tribini dok igraju košarkaši Lakersa, sada to možete učiniti - barem u virtualnoj stvarnosti. Broj aplikacija za virtualnu stvarnost raste, naprave za gledanje su spremne za tržište, mogućnosti za stjecanje iskustva novih svijetova su nadohvat ruke. To istovremeno otvara mogućnost i za nove reklame.

"Proširena realnost ili virtualna stvarnost imat će prihod od 150 milijardi dolara do 2020. godine. To je industrija koja se širi. A te brojke će pasti u oko i reklamnim agencijama", kaže novinarka časopisa Adweek, Katie Richards.

Za poznate marke to znači stvaranje takvih iskustava koje prate njihove proizvode. U slučaju firme Merrell, to je virtualno planinarenje uz nove planinarske cipele.

"Doista vam dočara prostor i osjećaj nošenja tih cipela dok se nalazite u tom zaista predivnom okruženju", dodaje Richards.

Uz pomoć VR aplikacije, avionska kompanija Lufthansa vodi gledatelje u nove visine, naravno u kabini prvog razreda, opremljenoj stjuardesama i čašama šampanjca.

"Do ovog trenutka najmoćniji i najuvjerljiviji medij na zemlji je bila kino dvorana sa ogromnim ekranom ili IMAX tehnologijom. Virtualna stvarnost nas uključuje i u više od toga. Za marketinške djelatnike, dakle, to je moćno sredstvo da se još više povežu sa publikom i da na taj način podstaknu snažan emotivan odgovor", objašnjava DJ Roller.

DJ Roller je suosnivač tehnološke firme NextVR koja u partnerstvu sa TV mrežom Fox Sports pretvara direktne prijenose u virtualnu stvarnost. Pažnja publike na tim događajima je već prisutna, pa su onda po Rolleru i reklame prirodan dodatak te tehnologije.

"S lakoćom možemo izbrisati ili dodati stvari. U tradicionalnim dvodimenzionalnim medijima neke stvari se teško urade, a mi to obavimo brzo i jednostavno", objašnjava Roller.

Što znači da će gledatelj virtualne stvarnosti koncerta Coldplay u Aziji vidjeti relevantniju reklamu nego gledatelj u Americi. Za sad se, međutim, ne zna koliko su VR reklame efikasne, ali zasigurno nisu jeftine.

"Stvaranje ovakvih doživljaja prilično je skupo i za agenciju i za one koji rade na reklamama...s druge strane, moramo biti sigurni da su VR reklame i nadalje vjerne proizvodima, i da se ne radi o pustom eksperimentiranju s virtualnom stvarnošću", kaže novinarka Katie Richards.

Ali mladima su danas digitalni svijet i virtualna stvarnost sasvim normalni, poput pilećih medaljona u McDonaldsu. U Švedskoj ima restorana McDonaldsa gdje se Happy Meal servira u kutiji koja se pretvori u jednostavni vizor za virtualnu realnost.

Za digitalno osviještene proizvođače, virtualna stvarnost je još jedan način dopiranja do mlade genereacije.

"Milenijalci su spremni potrošiti dosta novca za takva iskustva. Virtualna realnost je novi način za one u marketingu da pruže iskustva mladima koja inače ne bi mogli imati", tvrdi Katie Richards.

Marketeri se iskreno nadaju da će takvo 'iskustvo-izvan-ovog-svijeta' dovesti to stvarne potrošnje u ovom svijetu.


XS
SM
MD
LG