Linkovi

Novi protesti u Turskoj


Akademski radnici su u srijedu organizirali protest na ulicama Istambula zbog sudske odluke o pritvoru trojice svojih kolega optuženih za širenje „terorističke propagande“.

Protesti u Turskoj

Demonstranti su dio grupe više od 1000 akademskih radnika koji su potpisali peticiju za ukidanje vojnih napada na kurdska područja u Turskoj, i za nastavak mirovnih razgovora sa pobunjenicima iz PKK (Radnička stranka Kurdistana).

Više stotine studenata sa univerziteta Bosfor u Istambulu je protestiralo uz uzvike 'Za mir! Za pravdu!' zbog zatvaranja trojice njihovih profesora prije predstojećeg sudskog postupka.

Jedan od pritvorenih, Esra Mungan je pomagao u organiziranju peticije kojom se traži ukidanje vojnih operacija protiv kurdske pobunjeničke grupe PKK, i za nastavak mirovnih razgovora sa njima.

Britanac Christopher Stephenson se bio uhapšen u utorak dok je prisustvovao javnom skupu podrške ljudima koji se izvode na sud. Tužioci tvrde da je kod sebe imao političke materijale jedne veće, legalne, pro-kurdske stranke, HDP (Narodna demokratska stranka), a ti materijali navodno predstavljaju terorističku propagandu. Nakon noći provedene u pritvoru, u srijedu su ga protjerali iz zemlje.

Pustili su me, ali me čeka deportacija bez obzira što nisam počinio nikakvo krivično djelo. Dokumenti koje sam imao kod sebe bili su potpuno legalni, I potiču od Narodne demokratske stranke, treće najveće stranke u turskom parlamentu. Moja obitelj je turska; žena mi je Turkinja; kćerka mi je Turkinja. U ovoj zemlji radim legalno već 25 godina. Zaposlen sam na istom univerzitetu već 17 godina. Moja deportacija je van svake pameti“, kaže Stephenson.

Stephenson je također jedan od potpisnika kontroverzne peticije. Američka organizacija Human Rights Watch je u srijedu izjavila da se vodi sistematska kampanja protiv svih hiljadu akademskih radnika koji su potpisali peticiju. Predstavnici organizacije kažu da je 57 akademskih radnika već otpušteno ili suspendovano sa svojih radnih mjesta. Svi su pod istragom koju vodi anti-teroristički tužitelj u Istambulu. Emma Sinclair Webb, viši saradnik Human Rights Watch za Tursku kaže da je najnoviji pritisak dio jedne šire strategije turskog predsjednika.

Ovaj pritisak je proširen sa medija na druge grupacije kao što su akademski radnici i univerziteti. Ogroman pritisak se vrši na sve strane gdje bi moglo doći do političke opozicije, kriticizma ili neslaganja“, kaže Siclair Webb.

Sam predsjednik Recep Tayyip Erdogan je zatražio krivično gonjenje akademika koje je on nazvao teroristima. Nakon samubilačkog bombaškog napada u nedelju u kojem je u Ankari nastradalo 34 ljudi, i za koji je okrivljena kurdska stranka PKK, predsjednik je zatražio intenziviranje antiterorističke borbe, ili kako sam kaže: rata protiv terorizma. U srijedu je ponovio svoj poziv na akciju.

Erdogan kaže da ako država ne zada prvi udarac pesnicom u baršunskoj rukavici protiv terorista, oni će nastaviti da ranjavaju ljudi i to svakodnevno. Po njemu, ovaj problem nema nikakve veze sa ljudskim pravima, slobodom misli, ili slobodom štampe i demokratijom.

Erdogan je također zatražio da zakonodavci oduzmu parlamentarni imunitet zastupnicima koji pripadaju pro-kurdskoj stranki HDP.

XS
SM
MD
LG