Linkovi

Dokumentarac "Trapped" o udaru na pravo na pobačaj


Novi dokumentarni film bavi se jednom od tema koja danas ponajviše dijeli Amerikance - pobačajem. Premda je Vrhovni sud višekratno potvrdio pravo žene na pobačaj, zakonodavna tijela konzervativnije orijentacije u nekoliko američkih saveznih država uvela su zakone koji, tvrde oni, čine proceduru sigurnijom. Ali, kako u svom filmu tvrdi filmska autorica Dawn Porter, ti zakoni u praksi ograničavaju pristup klinikama koje vrše pobačaje, posebno u slučaju žena niskih primanja, koje ili ne mogu platiti više ili ne mogu putovati daleko. Više u prilogu Penelope Poulou.

"Zakonodavci su usvojili zakon za koji znaju da ga se ne možemo pridržavati. To je njegova funkcija - on je klopka." June Ayers govori o zakonu HB2, usvojenom u Teksasu 2013, te zakonima sličnog sadržaja usvojenim u drugim saveznim državama.

Taj zakon brani sve pobačaje nakon 20. tjedna trudnoće. Od klinika za pobačaje se traži da standardima budu jednake kirurškim centrima. Također se traži da liječnici koji izvode pobačaje imaju dozvole za slanje bolesnika u obližnje bolnice.

Zagovornici zakona kažu da on čini pobačaje sigurnijima.

No, kritičari - uključujući i odvjetnike koji su uložili žalbu Vrhovnom sudu - kažu da su provizije zakona takve na tjeraju klinike na zatvaranje.

Film prikazuje liječnike, poput dr. Willyja Parkera, koji provodi pobačaje u državama Alabama i Mississippi, ali nema privilegiju slanja pacijenata u bolnice u tim dvjema državama. Drugi liječnici kažu u filmu da je nadogradnja klinika prema novim standardima nepotrebna i daleko preskupa.

DALTON JOHNSON, VLASNIK CENTRA ZA ŽENE U HUNTSVILLEU, ALABAMA

"Potrošio sam skoro milion dolara da udovoljim svim standardima i znate što sad rade... Pokušavaju usvojiti zakon koji bi branio da moja klinika bude bliže od 2000 stopa od škole."

Novi zakon ima svoje branioce.

ELIZABETH GRAHAM, ORGANIZACIJA TEXAS RIGHT TO LIFE

"Standardi za ambulantne kirurške centre su temeljni zahtjevi za sve kirurške centre u Americi. Premda ne želimo da žene misle da im je pobačaj jedina opcija, ako već donesu tu tragičnu odluku onda u najmanju ruku mogu očekivati adekvatnu skrb a ne da budu u opasnosti od te procedure."

Autorica dokumentarca Trapped tvrdi da su takvi zakoni zamišljeni da eliminiraju pravo na pobačaj.

DAWN PORTER, AUTORICA FILMA TRAPPED

"Američka medicinska udruga i Udruženje opstetričara i ginekologa su se izjasnili protiv takvih zakona rekavši da oni nisu medicinski potrebni. Zakone usvajaju političari koji tvrde da rade u korist zdravlja žena ali, ako bolje pogledate, to su sve političari koji su se zakleli - kao guverner Teksasa Rick Perry - da će učiniti da pobačaj postane stvar prošlosti."

U svom filmu, Dawn Porter donosi i potresne priče o ženama koje su se napatile zbog zatvaranja klinika za pobačaje.

MARVA SADLER, DIREKTORICA KLINIČKIH USLUGA, WHOLE WOMEN'S HEALTH

"Trinaest joj je godina, ona je žrtva silovanja i četiri sata se vozila da dođe u San Antonio, a mi ju nismo mogli primiti. Ništa nisam mogla učiniti da ju spasim."

Stotine hiljada žena na koncu pokušavaju same izvesti pobačaj i pritom se ozlijede.

"Sjećam se telefonskog poziva jedne pacijentice. rekla je: Kako bi bilo da vam kažem što imam u kuhinji, a vi mi recite što da napravim."

Vrhovni sud će kasnije ove godine raspraviti da li da podrži ili odbaci zakon u Teksasu i zasad se ne zna kakva će biti ta odluka.

XS
SM
MD
LG