Linkovi

Nasilje u Ukrajini opet raste


Nakon relativno mirnog zimskog perioda, nasilje i napetosti u istočnoj Ukrajini rastu, a proširili su se i u Kijev, gdje prosvjednici traže ostavku premijera. Istovremeno, Njemačka i Francuska pozivaju Ukrajinu da se zauzme za provedbu reformi i poboljšanje sigurnosti kako bi se zaustavilo nasilje.

Ukrajinci obilježavaju drugu godišnjicu masovnih prosvjeda u Kijevu koji su doveli do rušenja predsjednika Yanukovicha s vlasti, te do ruskog uplitanja u ovu bivšu sovjetsku republiku. Tijekom glavne ceremonije u nedjelju, položeno je cvijeće na trgu Maidan, u spomen prosvjednicima ubijenim na tom mjestu prije dvije godine.

''Došao sam obilježiti drugu godišnjicu smrti pogubljenih ovdje, a naišao sam na početak nove revolucije,'' kaže aktivist Oleksandr Voedvuskiy.

Šatori koje su podigli aktivisti još uvijek su bili tamo u ponedjeljak, a prosvjednici su izražavali nezadovoljstvo trenutačnom vladom.

''Imamo tri zahtjeva: ostavku Yatsenyjukove vlade koja nije obavila svoj posao, te istragu ubojstava aktivista na Maidanu, kao i drugih važnih slučajeva, a tražimo i sprečavanje političke presude aktivistima,'' kaže Aleksander Misura, prosvjednik u Kijevu.

U subotu, prosvjedi su postali nasilni kad su nacionalisti napali ruske banke u Kijevu i drugim gradovima, izražavajući gnjev prema Moskvi zbog aneksije Krimskog poluotoka u martu 2014. godine, i zbog vojne podrške separatistima u istočnoj Ukrajini.

Njemački i francuski ministri vanjskih poslova stigli su u Kijev u ponedjeljak kako bi pozvali ukrajinske lidere da intenziviraju reforme potrebne za provođenje trajnog mirovnog sporazuma. Reforme koje su dogovorene prošle godine u Minsku odgođene su zbog političkih prepirki u Kijevu. A vlada premijera Yatsenyjuka jedva da je prebrodila glasanje o povjerenju početkom ovog mjeseca.

Dužnosnici Europske unije naglasili su važnost stabilnosti za budućnost Ukrajine.

''Znam da ste vrlo predani putu unutrašnjih reformi i siguran sam da ste upoznati s kontekstom posljednjih komentara Međunarodnog monetarnog fonda koji glase: 'mi u načelu možemo pružiti podršku ako postoji politička stabilnost u Ukrajini,''' izjavio je Frank-Walter Steinmeier, njemački ministar vanjskih poslova.

Uslijed političkih nemira i nasilja na istoku zemlje, ukrajinska ekonomija je posustala. Kijev također nosi teret izbjeglica koje su pobjegle s Krima i iz regija u rukama pobunjenika na istoku.

Ministri vanjskih poslova Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije trebali bi se sljedeći mjesec sastati u Parizu. Pozitivan ishod tog sastanka ovisit će, kako je rekao francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault, o ''konstruktivnom i konkretnom angažmanu'' Ukrajine i Rusije.

Nasilje u Ukrajini opet raste
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

XS
SM
MD
LG