Linkovi

Jesse Owens i njegova olimpijska slava u novom američkom filmu Race


Kad je američki sportaš Jesse Owens 1936. godine osvojio četiri zlatne medalje na olimpijskim igrama u Berlinu, uspio je da okrnji pojam Adolfa Hitlera o nacističkoj superiornosti bijele rase.

Jesse Owens i njegova olimpijska slava u novom američkom filmu Race
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Ali nakon tih triumfalnih pobjeda, Owen se vratio u Ameriku koja je još uvijek bila rasno duboko podijeljena. Filmska drama Race ili Utrka Stephena Hopkinsa je hronika te Olimpijade i koristi period Velike depresije kao pozadinu za Owensovo izrastanje u vrhunskog atletičara, i njegovog života u uslovima rasizma.

Najmlađi od desetoro djece, Jesse Owens je shvatio da brzo trčanje i pobjeda mogu biti važniji od boje kože.

"Stvari će se poboljšati, vidjećeš", govorio je svojoj majci. U nadi za bolji život, Owens uskoro napušta obitelj i upisuje se na državni univerzitet Ohio State kao atletičar.

Trener Larry Snyder je ubrzo prepoznao Owensov potencijal i željeo ga je motivirati za učešće na Olimpijskim igrama u Berlinu. Owensa je u početku brinula nacistička ideologija u Njemačkoj, ali ga je trener Snyder podsećivao na to da rasne podeljenosti ima i u Americi.

Film prati Owensa kako trenira i obara svjetske rekorde, dok američki olimpijski komitet se prepire oko toga da li da učestvuju u Hitlerovoj olimpijadi, a Afro-američka zajednica traži od Owensa da bojkotira ovaj sportski događaj. I novinari ga često pitaju o namjerama, a i o diskriminaciji unutar Amerike.

Bez obzira na sve veći pritisak, Owens se odlučuje za učešće. Njegove četiri zlatne medalje su dokaz da je Hitlerovo hvalisanje o superiornosti arijevaca laž. Njegove pobjede otvaraju put i drugim crnačkim sportistima.

Međutim Owens se vraća u rasno podeljenu Ameriku kao običan Crnac a ne kao olimpijski heroj.

Stephan James, koji u filmu igra Owensa, kaže da film slavi sportaša i njegova dostignuća, uprkos svih okolnosti.

"Film kao što je Race zaista pokazuje koliko nije važno kako izgledaš ili odakle dolaziš. Ono što je važno, to je osobna veličina", kaže James.

Glumac priznaje da je Amerika puno napredovala od 1936. godine, ali je ostalo još dosta toga da se uradi, kaže.

"Mislim da ovaj film pokazuje ne samo dokle smo stigli od tih vremena, nego i to zašto se ne možemo vraćati unazad", naglašava Stephan James.

I kongresmen John Lewis se slaže. Nakon proglašenja nominacija Oskara za glumu, on je progovorio o kontroverzoj pojavi nepostojanja raznolikosti u Holivudu.

"Vrijeme je da se i zabavna industrija probudi i počne uključivati sve nas. Nema tu nikakve razlike, bez obzira da li smo Afro-Amerikanci, bjelci, Latino-amerikanci, azijati ili američki indijanci. I zabavna industrija mora gledati na nas, kao na jedan narod, na jednu obitelj", naglasio je kongresmen Lewis.

Na trkačkoj stazi, Jesse Owens je simbolizirao upravo to jedinstvo.

XS
SM
MD
LG