Linkovi

Slatka istorija za ljubitelje čokolade


Dan zaljubljenih, ili Valentinov dan se slavi širom cijelog svijeta, a u nekim gradovima je povezan i sa festivalom čokolade. Na jednom takvom festivalu u blizini Washingtona, glavnog grada Sjedinjenih država, sem čokolade, posjetioce čeka i slatko putovanje kroz istoriju.

Putovanje počinje sa pričom o zrnima kakao biljke, osnovnom sastojku čokolade. I to je dio godišnjeg festivala čokolade koja se održava u Mcleanu, u Virginiji. Posjetioci mogu probati razne slatkiše, i steći saznanja o prošlosti ove omiljene poslastice.

Posjetioci posmatraju struganje čokoladnog valjka na ugrijanom kamenu zvanom metate, a tu su i začini i sastojci od kojih se pravi čokolada u tablama.

Saznajemo i to da je čokolada u prošlosti prije svega bila napitak, a do proizvodnje i prodaje čokolade u tablama je došlo tek 1880-tih godina.

"Suviše je tvrda da bi je mogli jesti kao tablu čokolade. Ali u kolonijalno doba kupovali su se ovakvi blokovi čokolade koji su onda strugani da bi se dobio fini prah", govori David Borghesani, istoričar čokolade.

Taj prah je onda pomiješan sa vrućom vodom u jednoj posudi.

"Pronašli smo autentičan recept iz kolonijalnog doba sa kolegama iz Williamsburga. Recept potiče iz daleke 1750. godine. Ovdje je dokumentirano da su u ovom receptu upotrijebili čak devet različitih začina", objašnjava David Borghesani.

Dobijeni napitak je pravo ugodno iznenađenje.

"Ukusan je i bogat, sa puno začina, i nije previše sladak. I djeca ga jako vole. Sviđa im se da probaju razne čokolade, a i da nauče o tome kako se pravi njihova omiljena poslastica", govori Brittany Yam,

Slatka istorija za ljubitelje čokolade
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

koja je dovela i dvoje djece.

U jednoj drugoj prostoriji posjetioci mogu degustirati i kupovati čokoladne proizvode od lokalnih proizvođača. Domaćica festivala Lynn Heinrichs, predsjednica lokalnog Rotary kluba, kaže da nije samo riječ o poslasticama.

"Prihodi sa ovog festivala finansiraju i druge lokalne događaje, a i neke dobrotvorne projekte u drugim zemljama. Na primjer, izgradili smo stomatološku kliniku u Swazilandu, u Africi. Imamo i medicinsku brigadu u Hondurasu, i hirurške partnere u Gvatemali. A kupili smo i kompjutere za siromašne škole u Grčkoj", kaže Lynn Heinrich.

Heinrichs se nada je će ovaj godišnji festival uspjeti u tome da pored posjetilaca festivala zasladi život i šire, i za mnogo više ljudi.

XS
SM
MD
LG