Linkovi

Zabilježeni Einsteinovi gravitacijski valovi


Stotinu godina priznati dio opće teorije relativnosti sada je dobio i empirijsku potvrdu.

Jedna od najzanimljivijih teorija Alberta Einsteina o čudnovatosti prostornog vremena, - ona o gravitacijskim valovima -, stotinu je godina bila prihvaćeni ali nedokazani dio opće teorije relativnosti. Sada ju je grupa naučnika, kako izgleda, konačno dokazala.

Naučnici s CalTecha, MIT-ja i LIGO Scientific Collaboration svoje otkriće opisuju kao razliku, u stvarnom životu, između gledanja papira s napisanim notama i slušanja muzike. “Sve dosad gledali smo u nebo ali nismo mogli čuti muziku,” rekao je astrofizičar Univerziteta Columbia Szabolcs Marka.

Gravitacijski valovi, naučnim rječnikom, doslovce šire i stežu prostor i vrijeme kako prođu kroz određenu točku u svemiru. Svaki put kad gravitacijski val prođe kroz Zemlju, ona se odgovarajuće proširi ili stegne. Einstein je prognozirao da bi ta širenja i skupljanja trebalo biti moguće vidjeti, odnosno zabilježiti, znanstvenim instrumentima.

Sada ih je zaista zabilježio divovski instrument nazvan LIGO – kratica za Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, kojemu je jedini zadatak od 2002. i bilo upravo to. Godinama je LIGO pratio dvije crne rupe koje su kružile jedna oko druge i prilazile si sve bliže. Kad su se konačno spojile, naučnici su predvidjeli da će njihov sudar stvoriti jake gravitacijske valove. To se pokazalo točnim i LIGO ih je zabilježio točno u pravom trenutku. Razumijevanje svemira upravo se dramatično promijenilo, kažu naučnici, jednako onako kao što se promijenilo nakon što je Galileo teleskopom pogledao planete.

XS
SM
MD
LG