Linkovi

3-D printer pomoć u presađivanju organa


Presađivanje ljudskih organa je već decenijama prisutno širom svijeta i postalo je dosta uobičajena stvar. Međutim, ljekari i njihovi pacijenti i nadalje se suočavaju sa problemom odbacivanja tkiva, i sa potrebom da se brzo obezbijedi krv za transplantirani organ.

3-D printer pomoć u presađivanju organa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Istraživači sa različitih univerziteta koordiniraju svoje napore u traženju rješenja. Tu spadaju i timovi sa Univerziteta Pennsylvania i Rice univerziteta u Hjustonu koji vrše eksperimente sa trodimenzionalnim printerom za proizvodnju krvnih žila i drugih struktura neophodnih prilikom presađivanja organa. Istosvremeno, te umjetne organe žele iskoristiti i u borbi protiv kancerogenih tumora.

Njihov eksperimentalni trodimenzionalni printer koristi šećernu otopinu za tiskanje kalupa koji služe za pravljenje vena i arterija od silikona.

Prošle godine, znanstvenici su uspješno ugradili umjetne krvne žile u štakore. Krajnji cilj je, međutim, proizvodnja strukture koja se može ugraditi i u ljude - kaže glavni istraživač Jordan Miller.

"Naši stručnjaci su usmjereni na traženje načina za izgradnju novih tkiva i novih organa za ljude, napravljenih od njihovih vlastitih stanica", nastavlja bioinžinjer Miller.

Jedna ideja da se kalup napuni materijalom poput kolagena koji se i inače nalazi u tijelu, i koji bi se na siguran način mogao ugraditi s doniranim organom kao mehanizam za isporuku krvi.

"Ako unesemo gel od kolagena, tjelesne stanice će zapravo nadomjestiti taj kolagen sa svojim vlastitim proteinima", kaže Samantha Paulsen, studentica na poslediplomskim studijama i suradnica na projektu.

Kolagen je materijal koji služi za stvaranje kostiju, tetiva i drugih vezivnih tkiva u tijelu.

Istraživači Univerziteta Rice traže i načine iskorištavanja umjetnih sistema, kako bi naučili što više o opasnostima koje prijete ljudskom zdravlju.

"Modele poput ovih dizajniranih krvnih sudova možemo koristiti i za proučavanje načina na koji kancerogene stanice prelaze iz primarnog tumora u krvne žile", nastavlja Samantha Paulsen.

Ova istraživanja su moguća zahvaljujući specijalno napravljenom, brzom i točnom trodimenzionalnom printeru, najprije proizvedenom za rezanje metala, a potom prilagođenom potrebama ovog eksperimenta.

"Možemo koristiti istu spravu za trodimenzionalno štampanje kao i drugi, ali umjesto rezanja metala, mi iz nje cijedimo sećer", kaže Jordan Miller.

Millerova ekipa je proizvela ovu spravu i podijelila je s internetskom zajednicom RepRap.org., preko koje ljudi širom svijeta mogu napraviti strojeve koji proizvode svoje vlastite dijelove.

"Pokret otvorenih izvora je zaista puno pridonio napretku znanosti. Znanost u osnovi bi i trebala biti ovakva; morala bi osigurati mogućnost reprodukcije ranijih dostignuća", naglasio je Jordan Miller.

Međutim, u korištenju trodimenzionalno tiskanih naprava za ljude daljnja istraživanja su neophodna - upozorava Miller. No, on je ipak pun nade da će napori i suradnja dovesti do ostvarenja njihovih snova.

XS
SM
MD
LG