Linkovi

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove


Od Facebooka i Twittera, do Instagrama i Snapchata - raznovrsni svijet društvenih medija čini lakšijim nego ikad povezivanje američkih predsjedničkih kandidata s glasačima na osobnom nivou.

U sjedištu kampanje Teda Cruza - novi način povezivanja s glasačima. Jedan volonter proučava aplikaciju koja izbacuje sve one koji bi mogli dati podršku Cruzu.

Aplikacija CruzCrew nagrađuje svoje pristaše bodovima za tweetanje, praćenje na Facebooku i razmjenu email poruka. Diljem predsjedničke kampanje za 2016.-u, društveni mediji razbijaju tradicioinalne granice između kandidata i glasača.

CHRIS WILSON, DIREKTOR KAMPANJE TEDA CRUZA ZA ISTRAŽIVANJE I ANALITIKU:
''Za nas je izuzetno uzbudljivo da jednu takvu neizmijenjenu i needitiranu poruku direktno objavimo glasačima.''

Dok aplikacija održava angažiranost pristaša, glas društvenih medija za Teda Cruza pokušava osvojiti glasače na Twitteru.

JOSH PERRY, DIREKTOR DRUŠTVENIH MEDIJA KAMPANJE TEDA CRUZA:
''Uzbudljivo je naići na ljude koji bi mogli biti nova prilika za nas, koji su možda neodlučni i od kojih bi uvjeravanjem mogli dobiti novi glas.''

Napori su se isplatili - kampanja Teda Cruza trenutno vodi po posjetama web stranicama u republikanskom taboru.

Društveni mediji ključni su dio strategije svake kampanje, jer glasači sve više na telefonima čitaju vijesti iz politike i prate statistku kampanja. Mlađi glasači posebno cijene osobne veze s političarima.

Kandidati razumiju važnost takvog povezivanja i traže sljedbenike po raznim platformama.

MICHAEL CORNFIELD, SVEUČILIŠTE GEORGE WASHINGTON:
''Donald Trump svladao je tweetanje. Ben Carson majstor je Facebooka. Ostali, poput Hillary Clinton i Bernieja Sandersa, koriste email.''

Pristaša Sandersa, Ben Spielberg, kaže da se kampanja fokusira na ljude i pitanja koja su obično izostavljena u ovakvom političkom procesu - što je savršen spoj za otvorenu demokraciju na internetu:

''Za razliku od tradicionalnih medijskih izvora, svatko može imati svoj glas i tweetati nešto impresivno, a ako je neki hashtag posebno popularan i postao trendom, oni time odašilju svoj glas.''

Spielberg svakodnevno tweeta i piše blog kako bi pomogao razgranati diskusiju za Sandersa. On dodaje:

''Oko njegovih tweetova gomila je aktivnosti. Poruke takve vrste prožimlju standardne medije a nakon toga, po mome, prodru i u nacionlanu svijest.''

A to bi, u konačnici, mogao biti trajni učinak društvenih medija u ovim izborima: novo-angažirana grupa glasača, zaključuje Ben Spielberg:

''Ljudi će uvijek tweetati i držati političara koji na kraju bude izabran, odgovornim.''

SAD: Sljedbenike na društvenim medijima predsjednički kandidati pretvaraju u glasove
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

XS
SM
MD
LG