Linkovi

Obama u posjeti auto-sajmu u Detroitu nakon rekordne godine za američke proizvođače


Kad predsjednik Obama posjeti ovogodišnji Međunarodni auto sajam Sjeverne Amerike, vidjet će rezultate dramatične revitalizacije američke auto industrije, transformacije za koju mnogi kažu da je zasluga njegove administracije. Kako iz Detroita izvještava Kane Farabaugh, predsjednikova prva posjeta tom sajmu dolazi nakon rekordne godine za američke proizvođače automobile.

U okruženju blještavila, glamura, sjajnog metala i kroma u izložbenoj hali Centra Cobo ove godine, lako je zaboraviti kako blizu kompletnog kolapsa je bila američka auto-industrija.

DEBBIE STABENOW, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Kad sam bila ovdje 2008., 2009., ovdje se osjećala depresija i, stvarno, strah, jer nismo znali što će se dogoditi."

Ovo je bio Centar Cobo 2009., kada su General Motors i Chrysler, dva od tri velika američka proizvođača automobila, bili na rubu bankrota zbog ekonomske krize koja je mnoge Amerikance odvratila od kupovine novih automobila. Pogonske linije su stale, a hiljade radnika, kao što je Frank Warren, dobili su otkaze.

FRANK WARREN, AUTOMEHANIČAR U GM-u: "Situacija koja je dovela do otkaza bila je rezultat loših odluka koje su donijeli uveliko preplaćeni direktori. Mi nismo ni znali da smo na rubu bankrota."

Plan da se zaustavi propast uključivao je da američka vlada financira zajmove proizvođačima automobila.

KEITH KENNEDY, AUTOMEHANIČAR U CHRYSLERU: "Mi smo samo tražili pomoć, a oni su to nazvali spašavanjem, To nije bilo spašavanje, to je bio kredit."

JOHN POTTOW, PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA MICHIGAN: "Oni su praktički došli kao financijeri i rekli 'dat ćemo vam da posudite novce, ali pod našim uvjetima, a to će biti dovoljno da financira vaše restrukturiranje."

Plan je imao i protivnike.

JEFF MCQUEEN, PRISTALICA POKRETA ČAJANKA: "Nikakva količina stimulacije od vlade nas neće vratiti na noge."

Za predsjednika Obamu, ti su zajmovi bili riskantan potez.

GARY PETERS, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Da su ti zajmovi isparili, to bi bilo za njega katastrofalno. Ne bi preživio reizbor."

Pomoć vlade spasila je radno mjesto Matta Sladea u General Motorsu.

MATT SLADE, UPOSLENIK GENERAL MOTORSA: "Hiljade ljudi, posebno u Michiganu i na širem području Detroita su zadržale posao. To nije bio savršen scenario, ali je spasio našu industriju."

Stigla je tako i 2015.

DEBBIE STABENOW, SENATOR SAD IZ MICHIGANA: "Završavamo godinu najbolje prodaje ikad za američka vozila! Evo nas natrag!"

Profesor prava John Pottow, sa Univerziteta Michigan, stručnjak je za zakone o bankrotu. On kaže da je predsjednik Obama dijelom zaslužan za spašavanje američke auto industrije.

JOHN POTTOW, PRAVNI FAKULTET UNIVERZITETA MICHIGAN: "Predsjednik Bush je to započeo, predsjednik Obama preuzeo i povećao i vjerujem da su zaslužni... bila je velika vjerojatnost, a neki su to i zagovarali, da treba auto industriju pustiti da propadne, da ide kako ide."

Danas je auto industrija - recimo to tako - mnogo vitkije strukture: restrukturiranje je dovelo do eliminacije nekih marki, poput Pontiaca i Hummera. Oni koji su preostali ogledni su modeli za razvijeniju i marketinški bolju tehnologiju.

MICHAEL CAUDILL, STRUČNJAK ZA AUTO-INDUSTRIJU: "Vjerujem da se auto-industrija spasila. U smislu inovacija, u smislu tehnologije. Mislim da je dugoročniji pogled, što će potrošači željeti voziti i kasnije, stvarni pogonski faktor spašavanja auto-industrije."

Radi se o industriji koja je u 2015, prodala više od 17 miliona novih vozila u Sjedinjenim Državama, a stručnjaci prognoziraju još veću prodaju u 2016.

XS
SM
MD
LG