Linkovi

Terorizam i nacionalna sigurnost glavna pitanja u američkoj utrci za predsjednika


Nakon nedavnih napada u Parizu i San Bernardinu u Californiji, kandidati za Bijelu kuću iz obje glavne političke stranke prilagođavaju se promjeni u fokusu na problem nacionalne sigurnosti - uslijed kampanje koja se sve više zahuktava.

Donald Trump i dalje dominira predsjedničkom utrkom među republikanskim kandidatima. Nedavne ankete pokazale su da mu republikanski glasači daju više ocjene od svih njegovih suparnika po pitanju borbe protiv terorizma.

''Ovo više neće biti izbori za lijepo ponašanje, čak i kad se ja ne ponašam lijepo. To će biti izbori o kompetentnosti, pameti i izdržljivosti, jer bez toga naša zemlja je gotova. Ona je gotova,'' izjavio je Donald Trump, republikanski predsjednički kandidat.

Na posljednjoj republikanskoj debati, njegov suparnik Jeb Bush doveo je u pitanje Trumpovu spremnost za vodstvo:

''Ako ja postanem predsjednik, ja ću biti vrhovni zapovjednik, a ne vrhovni agitator ili vrhovni razdjeljitelj, i ja ću svojim vodstvom ovu zemlju učiniti sigurnijom za sve.''

Stručnjaci su smatrali da bi fokus na sigurnost mogao pomoći kandidatima establišmenta poput Busha, ali nije ispalo tako, kaže politički analitičar Stuart Rothenberg:

''Kriza u vanjskoj politici ili okruženje s fokusom na obranu i nacionalnu sigurnost pomoglo bi kandidatima s izvjesnim ugledom i iskustvom u vanjskoj politici i na planu nacionalne sigurnosti...prema dosadašnjim pokazateljima, to je pomoglo samo najglasnijem i najneobuzdanijem kandidatu, a to je Donald Trump.''

Naglasak na sigurnosti možda je pomogao i demokratskoj kandidatkinji Hillary Clinton u dobijanju većeg vodstva nad suparnikom Bernijem Sandersom. Clintonova želi intenzivirati vojnu kampanju protiv boraca Islamske države, ali sumnja u strategiju nekih republikanskih kandidata.

''Obećati bjesomučno bombardiranje dok se od svega ne napravi pustinja ne čini da se doimate jakim. To čini da zvučite kao netko tko se ne može nositi sa svojim dužnostima,'' rekla je Hillary Clinton.

Tijkom posljednje debate demokratskih kandidata, Bernie Sanders je priznao da Islamska država predstavlja prijetnju, ali je upozorio protiv ponavljanja grešaka iz prošlosti.

BERNIE SANDERS, DEMOKRATSKI PREDSJEDNIČKI KANDIDAT
''Sjedinjene države moraju voditi, ali Sjedinjene države nisu svjetski policajac, i one ne smiju biti angažirane u vječnom ratu na Srednjem istoku.''

Fokus na terorizam i sigurnost mogao bi pomoći Clintonovoj u preliminarnim izborima Demokratske stranke. Ali ona bi se trebala odvojiti od predsjednika Baracka Obame u općim izborima, kaže John Fortier iz Centra za dvostranačku politiku:

JOHN FORTIER, BIPARTISAN POLICY CENTER
''Na planu vanjske politike, popularnost predsjednika kod glasača bitno je smanjena. Općenito ga smatraju slabijim u vanjskoj politici, a posebno po pitanju terorizma. To, međutim, nije naškodilo njegovoj ukupnoj ocjeni, no daje prostora republikancima da dobiju na snazi.''

Prvi pravi test za sve pretendente na predsjednički položaj bit će početkom februara u državama Iowa i New Hampshire.

Terorizam i nacionalna sigurnost glavna pitanja u američkoj utrci za predsjednika
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG