Linkovi

Nauka i klizanje po teniskom terenu


Naučnici analiziraju novu tehniku za vraćanje lopte na teniskom igralištu: klizanje.

Klizanje po terenu je postalo suštinski važan dio modernog tenisa brzog tempa. To su uočili čak i naučnici i počeli analizirati ovu tehniku ne samo da bi je bolje razumijeli nego da ukažu na mogućnost proizvodnje boljih tenisica i pogodnijih terenskih površina.

Takvo klizanje služi za bolje vraćanje lopte, i obično se koristi na zemljanim terenima, ali u posljednje vrijeme tenisači ga primenjuju i na travi, i na tvrdim terenima.

Naučnici tvrde da je klizanje brže od trčanja i bolje omogućuje mijenjanje pravca kretanja.

Daniel Ura, istraživač sa Univerziteta Sheffield kaže: "Brzina igre jako se povećala jer su i servisi puno brži nego ranije; i to vjerovatno uslijed novih materijala samih reketa i žica na njima. Zato mislim da je neophodno da i igrači stignu brže do lopte."

Tu tehniku su za sada savladali samo najbolji igrači izvan zemljanih terena. Za efikasno klizanje teniske cipele u potpunosti moraju odgovoriti površini, i tu ulazi u igru nauka.

Daniel Ura je mišljenja da će tenis postati nešto poput utrka Formule 1 gdje rezultati ovise od vremenskih prilika, ili - u ovom slučaju - od uslova terenskih površina.

Da bi našli najbolje rješenje između cipela i površine, naučnici sa univerziteta Sheffild su izgradili specijalnu mehaničku opremu koja mjeri vuču đona na tenisicama.

Matt Carré je također istraživač na Univerzitetu Sheffield, a o svom radu nam kaže: "Da bi to mogli uraditi, morali smo razumijeti nekoliko parametara: kako se cipele mijenjaju, kako osobine đona utiču na tu interakciju, kakav je utjecaj osobina teniskog terena na isto, a i druge faktore poput temperature ili pak samih tenisača: do koje mjere se oni zamahnu da bi zaklizali ili kretali po terenu."

Istraživanje se vrši u partnerstvu sa Međunarodnom teniskom federacijom i očekuje se da će dovesti do pronalaska novih materijala za teniske cipele, i do različitih terenskih površina - uslijed čega će i sam tenis postati još brži i uzbudljiviji.

XS
SM
MD
LG