Linkovi

Filipinci se raduju povratku Amerikanaca


Prije više od dvije decenije Američka ratna mornarica je zatvorila najveću prekomorsku bazu Subic Bay na Filipinima. Filipinci su zamrzili sablast američke kolonizacije, a dojadili su im i vojnici koji su redovno izazivali nevolje u hostes barovima u neposrednoj blizini baze.

Prije više od godinu dana američko vojno osoblje se vratilo da obiđe svoju nekadašnju bazu u Zaljevu Subic (Subic Bay) na Filipinima. Ali to više nije nalik na poslijeratne godine nakon Drugog svjetskog rata. Strateški važnom lukom sada upravljaju filipinske oružane snage a američka pomoć im je potrebna za pružanje otpora Kini u spornim vodama u blizini njihove zapadne obale. Plićaci Scarborough je mjesto udaljeno samo 200 kilometara od obale gdje su se dvije strane našle u pat poziciji prije tri godine. 26-godišnjak Lance Gboj, po zanimanju vozač, objašnjava zašto je dočekao povratak Amerikanaca sa oduševljenjem: "Mislim da je dobro što se američke trupe nalaze na Filipinima. To nam je velika pomoć, pogotovu zbog problema kod Scarborough plićaka. A i većina mojih klijenata su Amerikanci, tako da nemamo nikakvih problema."

Kina se nadmeće sa Filipinima već od 2012. godine kada su se njihovi brodovi našli u dvomjesečnoj pat situaciji u Scarborough plićacima u blizini filipinske zapadne obale. A godinu dana kasnije je filipinski predsjednik, Benigno Aquino naljutio Kineze time što je zatražio od tribunala Ujedinjenih naroda da donese odluku na osnovu međunarodnog prava u vezi sa kineskim potraživanjem po kojoj njima pripada većina Južnokineskog mora u veličini od 3 i po milijuna kvadratnih kilometara.

Manila isto traži najzapadniji dio tog mora koji je bogat ribama – ribolov je jedna od najjačih grana u filipinskoj privredi – a vjeruju da tu ima i rezervi nafte i prirodnog gasa. Kina je treća najjača vojna sila na svijetu, mnogo jača od Filipinskih otoka. Zato je Manila prošle godine i potpisala poboljšani sporazum odbrambene suradnje sa Washingtonom, svojim nekadašnjim kolonizatorom, a koji im je sad čvrsti vojni saveznik.

Prema tom sporazumu, Ratna mornarica Sjedinjenih država može koristiti taj duboki zaljev za isporuku materijala i osoblja koji su neophodni za godišnje zajedničke vojne vježbe. Samo u aprilu je u Subic stiglo 6000 američkih vojnika radi učestvovanja u tim vježbama. Brodovi koriste Zaljev Subic kao luku i za popunjavanje zaliha prilikom rutinskih poziva.

Dok su Sjedinjene države upravljale tom bazom veličine od 679 kvadratnih kilometara, u svakom trenutku su imali stacioniranih 5800 vojnika. Inače Filipini su bili američka kolonija u periodu između 1898. i 1946. godine, a prije toga su bili pod španjolskom vladavinom. Američki vojnici su stekli lošu reputaciju u susjednom gradu Olongapo time što su upadali u neprilike zbog hostesa u barovima kojih je tada bilo čak šesdeset u tom gradu.

Ovom prilikom Filipinske vojne snage pozivaju Amerikance po potrebi, i zahvaljujući takvom aranžmanu nema više straha od ponovne kolonizacije. Vlasnik biznisa u Olongapu, Stephen Lyon kaže je upravo ta kontrola koju Filipinci sad imaju utjecala na promjenu javnog mnijenja u zemlji: “Mislim da je važno što kažu da drže kontrolu u svojim rukama. Filipinci su uvijek pokazivali ljubav prema Americi. Ali je onda došlo do prevare, bilo problema u prošlosti, i sve je postalo loše.”

Ratna mornarica je sad uvela restrikcije za većinu svog ljudstva, a ti barovi se nalaze izvan dozvoljene zone. Do uvođenja novih pravila je očigledno došlo nakon što je marinac okrivljen za ubojstvo transrodne osobe u jednoj hotelskoj sobi u Olongapu. Vojnici sad najčešće odlaze u skupi tržni centar koji ima 200 prodavnica, uključujući i dobro poznate američke marke.

Narod u Olongapu se ipak još uvijek nada povratku Amerikanaca jer bi htio oživjeti privredu za svojih 220 hiljada stanovnika. 45. godišnji prodavac, Mar Amil razmišlja o svom interesu dok postavlja mobilne telephone na štand u blizini auto ceste kojim prolaze mnogi stranci. “Drago nam je što se Amerikanci vraćaju u Subic. Dobro je to za biznis, i za nova radna mjesta, zato nam se sviđa to što se vraćaju na bazu.” – kaže.

Američko vojno osoblje ponovo odlazi na bazu Subic Bay na zajedničke vojne vježbe u aprilu 2016. godine.

XS
SM
MD
LG