Linkovi

Afganistan: Širenje i taktika ISIS-a realna prijetnja


Kada je Pakistan započeo svoje vojne operacije protiv militanata u plemenskom regionu sjevernog Waziristana u kojem vlada bezakonje, mnogi su prešli dugu i poroznu granicu u Afganistan. Kako izvještava naša novinarka Ayesha Tanzeem, neki od njih su oformili ogranak nasilne grupe Islamska država u afganistanskoj pokrajini Nangarhar.

Pripadnici plemena Shinwari u istočnom Afganistanu, lako pepoznatljivi po svojim bijelim kapama, otvorili su svoje domove početkom godine ljudima za koje su vjerovali da im je potrebna pomoć.

Prvo su došli kao prijatelji. Imali su sa sobom svoje obitelji i stvari, i žene. Rekli su da su prijatelji ove vlade. Zahtijevali su da im damo smještaj i rekli su nam da su naša braća, kaže Malik Nayaz, plemenski lider.

On dodaje da su im stranci rekli da su raseljeni zbog pakistanske vojne operacije u sjevernom Waziristanu. Njegov narod ih je prihvatio kao goste. Za nekoliko mjeseci, novopridošli su počeli pokazivati oružje i miješati se u lokalne poslove. Onda su jednog dana podigli crne zastave i proglasili se Islamskom državom u Afganistanu.

Od ljudi su zahtijevali da im daju zakletvu odanosti i rekli su im da će ih platiti 500-600 dolara mjesečno. Rekli su im da će im štititi kuće ako im budu prijatelji, priča Malik Nayaz.

Zbog nasilja koje je ispoljavala ta grupa, na hiljade pripadnika plemena Shinwari je napustilo svoje domove. Mnogi od njih sada žive kao raseljene obitelji u privremenim skloništima. Militanti su se od tada proširili i izvodili napade i u drugim dijelovima pokrajine, uključujući i glavni grad Jalalabad.

Prvi veći napad u istočnom Afganistanu za kojeg je Islamska država preuzela odgovornost je izveden u aprilu na ulici pri čemu je na desetine osoba ubijeno. Zvaničnici nastoje pridobiti lokalna plemena da ustanu protiv militantne grupe. Ali lokalno stanovništvo kaže da će ustati samo nakon što vlada započne operaciju protiv te grupe i očisti to područje.

XS
SM
MD
LG