Linkovi

Slobode na internetu u 2015. godini u većini zemalja manje


U svom šestom po redu godišnjem izvještaju o stanju slobode izražavanja na internetu, neprofitna organizacija Freedom House otkrila je da su slobode na internetu smanjene u trideset dvije od 65 obrađenih zemalja.

U svom šestom po redu godišnjem izvještaju o stanju slobode izražavanja na internetu, neprofitna organizacija Freedom House otkrila je da su slobode na internetu smanjene u trideset dvije od 65 obrađenih zemalja, uglavnom iz razloga što je više moći dano obavještajnim agencijama za provođenje elektronskog nadzora nad građanima.

''To uočavamo u zemljama gdje vlade donose nove zakone i propise kojima proširuju njihovu zakonitu moć nadzora u svrhu prikupljanja korisničkih podataka. Također, uočavamo širenje nadzornih tehnologija svuda u svijetu - i u demokratskijim zemljama, ali i u onima gdje su vlade ranije zloupotrijebile takve tehnologije i iskoristile ih protiv aktivista za ljudska prava, novinara-kritičara, i sličnih grupa,'' kaže Laura Reed, analitičarka pri organizaciji Freedom House.

Ona dodaje da su vlade također pojačale napore da uklone uvredljive i nepoželjne sadržaje s weba, umjesto da ih samo blokiraju, i sve se više obraćaju internetskim kompanijama za takve usluge:

''Sad kad vidimo da vlade zaista uzimaju za metu sam izvor sadržaja, jako smo zabrinuti, i zbog toga što će taj sadržaj biti uklonjen zauvijek, što mu neće imati pristup nitko u zemlji niti izvan nje, i zbog pratećeg pritiska koji to donosi - pritiska na tvrtke društvenih medija i pritiska na pojedince, bilo putem sudskih tužbi ili drugih metoda zastrašivanja. Dakle, takva vrst promjene u načinu na koji se provodi cenzura je ono što smo posebno uočili u ovogodišnjem izvještaju.''

65 zemalja obrađenih u anketi sačinjava približno 88 posto svjetske populacije korisnika interneta. Njih oko 50 je zatvarano zbog toga što su objavili svoje političke ili društvene komentare na internetu. To je porast naspram 38 zemalja u prošloj godini.

Kina je proglašena zemljom koja je najviše zloupotrijebila internetske slobode u ovoj godini, a Sirija i Iran našle su se na drugom, odnosno trećem mjestu.

Regija Srednjeg istoka je područje s najmanje slobode na internetu u cijelom svijetu zbog kontinuirane represije Irana spram disidenata, kao i zbog kažnjavanja u Saudijskoj Arabiji nekih internetskih komentara bičevanjem, pa čak i smrću.

Autori izvješća naglašavaju da je aktivizam i dalje primarni pokretač širenja sloboda i izražaja na internetu, kao što je, na primjer, ključna presuda Europskog suda pravde o ''pravu [korisnika] da budu zaboravljeni,'' slučaju koji su prvotno podnijeli aktivisti za slobodu digitalnih medija.

Slobode na internetu u 2015. godini u većini zemalja manje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00

XS
SM
MD
LG