Linkovi

Da li će Erdogan i dalje dominirati turskom politikom?


Napetosti rastu pred parlamentarne izbore koji će se u nedjelju održati u Turskoj, gdje mnogi dovode u pitanje vladu predsjednika Recepa Tayipa Erdogana. On već više od jedne decenije dominira turskom politikom, promovirajući se kao lider islamskog svijeta, dovodeći Tursku u ulogu sličnu onoj koju je imala kao sjedište Otomanskog carstva. Protivnici ga optužuju da nagomilava moć i bogatstvo, i da zemlju vodi ka diktaturi. Na izborima u nedjelju, stranka koju je Erdogan osnovao će nastojati da ponovo dobije većinu koju je izgubila u parlamentu u junu. Naš novinar Luis Ramirez iz Istanbula izvještava o čovjeku koji je, iako se nije kandidirao na ovim izborima, i dalje dominantan lik u istraživanjima javnog mijenja.

Iz dijela Istanbula u kojem živi radnička klasa, susjedstvu Kasimpasa koje je socijalno konzervativno, dolazi čovjek koji je decenijama najmoćniji lik u Turskoj. Yasar Ayhan, i njegov otac, su brijači čija je mušterija bio Erdogan.

Dolazimo iz istog sela kao i predsjednik, kojeg jako volim, kaže Yasar.

Turski lider to mjesto ne posjećuje tako često kao što je to prije radio, ali on ipak nikada nije izgubio vezu sa svojim korjenima. Ayhan je zadivljen činjenicom da se čovjek kojeg smatra starijim bratom uzdigao do takve visine.

Tada zaista nismo mogli ni pomisliti da će on jednog dana postati predsjednik. Vjerovali smo da će postati gradonačelnik, premijer, ali ne i predsjednik. Njegova karizma, stav, ponašanje i uspjeh su bili obećavajući. Ali nismo ni pomislili da će postati predsjednik, kaže Yasar Ayhan.

Erdogan je nekada na ovim ulicama prodavao hljeb. Na tim je ulicama ojačao i ostao blizu vrijednostima religije i ponosa običnog čovjeka, koji su ga vodili ka njegovoj viziji da Tursku ponovo učini velikom.

Erdogan je tradicionalno bio ulični borac. Njegov politički stil je robustan, jak, on ne bježi od sukoba. To je politika koju Erdogan razumije, osjeća i prakticira, kaže Fadi Hakura iz analitičke organizacije Chatam House.

Erdogan je poduzeo velike projekte u infrastrukturi, kao što su nove metro linije i novi viseći most preko Bosfora. Tokom njegovog mandata ekonomija je procvjetala, sa rastom od skoro 9%. Ali kako se taj rast usporavao, podrška za njega se također smanjivala, i kritičari kažu da je Erdogan, nekada pragmatičan, postao manje tolerantan prema kritikama. Uz to, sve se češće bilježle i racije na medije, kao i polarizacija. U nekadašnjem Erdoganovom susjedstvu, stadion je dobio njegovo ime i tu je ostao lik nekadašnjeg jakog poluprofesionalnog fudbalera. Izbori u nedjelju će pokazati da li će Erdogan izaći i kao moćan politički lik , što je on oduvijek želio biti.

XS
SM
MD
LG