Linkovi

SZO: Suhomesnati proizvodi izazivaju rak


Suhomesnati proizvodi kao što su šunka, razne kobasice, slanina i viršle mogu prouzročiti rak, saopćila je Svjetska Zdravstvena Organizacija, dodajući da je zasigurno još jedan uzročnik raka - crveno meso.

U osnovi ovog izvještaja, koji su sastavili stručnjaci Centra za istraživanje raka pri Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, je više od 800 studijskih istraživanja provedenih na nekoliko kontinenata. Stručnjaci su tako zaključili da unošenje 50 grama, ili više, procesuiranog mesa u organizam dnevno, povećava mogućnost dobivanja raka debelog crijeva i rektuma za 18 posto. Usljed toga je Svjetska zdravstvena organizacija sada službeno klasificirala mesne preradjevine i crveno meso kao karcinogene materije, što je ista kategorija u kojoj su azbest i duhanske cigarete.

Procesuiranim mesom se smatraju viršle, kobasice, suho meso, dakle meso koje je prošlo kroz proces soljenja, fermentacije, sušenja, i dimljenja.

Crveno meso je klasificirano kao vjerovatan - ali ne stopostotan - karcinogen. Istraživanja su, naime, pokazala jake mehaničke dokaze da konzumacija utječe na stvaranje raka debelog crijeva, pankreasa i prostate. Crvenim mesom se smatra junetina, teletina, ovčetina, janjetina i svinjetina.

"Ovi nalazi dodatno podržavaju dosadašnje medicinske preporuke o ograničavanju konzumiranja crvenog mesa. " kazao je direktor Centra za istraživanje raka pri Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji, Christopher Wild.

Institut za meso i proizvodnju mesa Sjeverne Amerike je odbacio ove nalaze , saopćivši da isto tako postoje na desetine naučnih studija koje pokazuju da nema nikakve direktne veze izmedju raka i konzumiranja mesa. Naprotiv, kažu iz ovog instituta, meso je neophodna ljudska hrana u normalnim količinama kako bi se ostvarile mnoge zdravstvene beneficije.

"Brojni načni dokazi ukazuju da je rak vrlo složena bolest i da je ne prouzrokuje jedna tvar, ili jedna vrsta hrane. Balansirana ishrana i druge stvari koje utječu na zdravlje, sve zajedno utječu na dobro zdravstveno stanje svakog čovjeka," kaže direktor Instituta za istraživanje mesa i proizvodnje mesa, Barry Carpenter.

XS
SM
MD
LG