Linkovi

Tolerantnost pape Franje razdvaja američke katolike


Kad u utorak, 22. septembra, Papa stigne u petodnevni posjet Sjedinjenim državama, naići će na duboku podijeljenost unutar svoje Crkve po pitanju glavne poruke njegovog papinstva.

City of Brotherly Love, ili ''Grad bratske ljubavi,'' kako se naziva Philadelphia, priprema se za pružanje dobrodošlice Papi koji propovijeda ljubav i prihvaćanje.

No, to nije poruka koju je dobila Susanne Cassidy prilikom susreta s nadpiskupom Philadelphije.

''Poruka je otprilike bila - ako ne vjerujemo u sve što crkva podučava, možda se ne bi smjeli smatrati katolicima,'' kaže Susanne Cassidy.

Susanne Cassidy ima dva sina koji su homoseksualci i smatra da crkva nije u pravu po pitanju homoseksualnosti.

Ankete pokazuju da se s tom tvrdnjom slaže većina američkih katolika i da se njihovi stavovi o kontracepciji i abortusu razlikuju od katoličke doktrine.

A mnogi od ovih katolika vjeruju da je papa Franjo na njihovoj strani.

''Jasno mi je da Papa neće mijenjati vjeroučenje, barem ne sada, ali njegova poruka ljudima da budu bolji jedni prema drugima i nazivaju se prikladnim riječima, jako je važna,'' dodaje Susanne Cassidy.

Nadbiskup Charles Chaput nazvan je ''anti-Franjom'' nakon što je odobrio otpuštanje jedne učiteljice u ovoj katoličkoj školi jer je bila u braku sa ženom.

On je prošlog mjeseca govorio na konferenciji novinara za vjerska pitanja o Papinom posjetu, ali je odbio dati intervju za ovaj prilog.

Međutim, kardinal Joseph Kurtz, predsjednik američke biskupske konferencije, kaže da ljudi imaju krivo mišljenje o Papi:

''Ponekad interpretacije o onome što Papa Franjo govori zvuče kao promjena u crkvenoj doktrini, ali on sam pojašnjava da on traži nove, pastirske načine pridruživanja ljudima.''

''On želi doprijeti do onih koji su nezadovoljni ili razdvojeni, ne zato što što želi ublažiti ili promijeniti doktrinu, već zato što kaže da zaista postoji nešto divno u njegovom učenju o obitelji, što će vam pomoći da upoznate Boga,'' kaže Helen Alvere, bivša savjetnica Vatikana.

Prije sto godina, ovaj je povijesni grad primao valove imigranata katolika.

No, čak i nepokolebljivi katolici, poput Susanne Cassidy, izgubili su vjeru u crkvenu hijerarhiju kad se svećenicima sudilo za seksualno zlostavljanje:

''Za mene je to bilo strašno - ako smo im vjerovali sve, a odjednom im nismo mogli više ništa mogli vjerovati...meni je osobno bilo teško vjerovati išta što bi oni govorili, pogotovo znajući što su sve prikrivali.''

Philadelphia je oduvijek bila bedem američkog katolicizma, a crkva se još oporavlja od godina skandala i lošeg upravljanja.

Papa Franjo imat će priliku iz prve ruke vidjeti s kojim je problemima Crkva suočena, u ''Gradu bratske ljubavi.''

Tolerantnost pape Franje razdvaja američke katolike
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

XS
SM
MD
LG