Linkovi

SAD: Gdje završava njujorški otpad?


Postrojenje za reciklažu gradskog otpada u New Yorku dnevno prerađuje tone metala, plastike. papira i stakla.

New York ima gotovo osam i pol milijuna stanovnika. A svakog dana, svaki od njih doslovce iza sebe ostavi hrpu smeća. Kamo sav taj otpad odlazi? U postrojenje za reciklažu Sims u Brooklynu - čija je oprema za preradu otpada rađena po najnovijoj tehnologiji.

Svakog mjeseca, ovo postrojenje obradi 20 tisuća tona metala, plastike i stakla.

Njujorški program reciklaže od Njujorčana traži da sortiraju boce i limenke u odvojene vreće za smeće - koje gradska komunalna služba dovozi ovdje. Međutim, samo oko 20 posto Njuorčana odvaja svoj otpad za reciklažu. Glavni direktor postrojenja Sims, Tom Outerbridge, kaže da je to zbog raznolikosti populacije u gradu i čestih selidbi:

''Sve to stvara izazove za programe reciklaže koji možda ne postoje u predgrađima i među homogenijim stanovništvom. Ali i uz te prepreke, naš grad je dosta uspješan.''

Ovaj stroj trga najlonske vreće i šalje njihov sadržaj na sortiranje. Veliki magnet vadi artikle koji u sebi imaju željeza i odvaja ih na posebnu pokretnu traku. A ovaj dio opreme razbija staklo koje ''pluta'' u drugom smjeru.

''Balistični razdvajači u sebi imaju panele koji se kreću ovako. Dvodimenzionalni artikli, poput papira i najlonskih vrećica, odašilju se uz panele, prema gore, dok trodimenzionalne stvari, kao što su boce i limenke, odlaze niz panele,'' kaže Eadaoin Quinn iz odjela za obuku o reciklaži u Simsu.''

Optički skeneri, koji koštaju oko 100 tisuća dolara, tehnološki su najnapredniji dio ovog procesa. Oni su programirani da prepoznaju određene tipove artikala, poput plastičnih boca za vodu i mlijeko. Kad skener ''ugleda'' jedan od njih, on šalje signale zračnim fontanama na pokretnoj traci da ih otpušu u posebne transportne vrpce.''

''Radimo s materijalima za koje svi kažu da su otpad. Ali to su stvari koje se mogu reciklirati,'' kaže Marcus, radnik na reciklaži.

Sortirani otpad stiže u prešu, koja stvara konačni proizvod ovog postrojenja: prešane bale plastike i metala, od kojih svaka teži najviše pola tone. Tvornica za reciklažu Sims prodaje ove bale industrijskim pogonima gdje se rade nove boce i limenke koje će Njujorčani ponovno koristiti.

''Mi Zemlju činimo boljim mjestom za život. Pomažemo jedni drugima da preživimo. Mislim da je to najbolje od svega,'' komentira Monica, radnica na reciklaži.

Tvornica Sims također predstavlja primjer vlastitom ekološkom svješću. Na krovu ima postavljene solarne panele, a ispred ulaza, vjetrenu turbinu. Oni zajednički proizvode do 20 posto energije koja je potrebna za rad ovog postrojenja.

SAD: Gdje završava njujorški otpad?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG