Linkovi

Dubai privlačan turistima i u vrijeme Ramazana


Dubai nastavlja privlačiti posjetitelje iz cijelog svijeta tokom islamskog vjerskog blagdana, usprkos strogim propisima vezanim uz konzumiranje jela i pića. To je djelomično zbog dobrih hotelskih ponuda i puno nižih cijena noćenja nego u ostatku godine.

Da nema slavnog horizonta ispunjenog neboderima, ovo odmaralište u Dubaiju izgledalo bi kao jedno od brojnih luksuznih destinacija u svijetu.

Tokom svetog muslimanskog mjeseca Ramazana, muslimani obično ostaju kod kuće, što znači da u hotelima ima manje popunjenih noćenja. Zbog toga su i cijene manje.

Usprkos strogim propisima vezanim uz konzumiranje jela i pića tokom dana, turisti koriste priliku za posjet zbog povoljne hotelske ponude.

U nekim hotelima, tokom dana se čak poslužuju hrana i bezalkoholna pića, a dozvoljava se i nošenje kupaćih kostima.

''Tu na plaži čak su mi dozvoljene grickalice.'' kaže Tatiana Perez iz Brazila. Ne izlazim van na piće iz poštovanja, ali ovdje sam, da tako kažem, na međunarodnom terenu, pa je u redu ako samo naručim nešto za pojesti,'' kaže Tatiana Perez, turistkinja iz Brazila.

Lana Zhukava iz Minska u Bjelorusiji, kaže da Ramazan nije utjecao na njen posjet:

''Ako odsjedate u hotelu s pet zvjezdica, to uopće ne utječe na vas. Ali ako odete u shoppig centar, to je druga priča. Od vas se očekuje da ste pristojno odjeveni i ne možete ništa pojesti jer su svi kafići i restorani zatvoreni.''

Nakon zalaska sunca, brojni hoteli i restorani nude iftar, odnosno ramazansku večeru sa švedskim stolom, kojom se obilježava prestanak posta.

Za strane turiste, to je dobra prilika da se kušaju lokalna hrana i okusi.

Kako kaže menadžer hotela Alexander Schneider, Ramazan je dobar period za posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima:

"Skoro ništa u to doba nije drugačije. Još uvijek možete uživati u večeri, nakon zalaska sunca možete popiti čašu finog vina, otići na plažu u bikiniju ili kupaćem kostimu, i uživati u prekrasnoj klimi, a hoteli vam pružaju vrlo darežljivu ponudu. Ja stvarno mislim da je Ramazan odlična sezona za posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima i arapskom svijetu jer se u tom mjesecu proslavlja naša kultura, tako da tada zaista možete uroniti u nju i biti dio nje.''

Mnogi muslimani vole proslavljati Ramazan u Dubaiju zbog njegovog bogatog noćnog života, mnogobrojnih hotela i restorana. Kais Lahiani, turist iz Tunisa, kaže:

''Dubai je dobro mjesto za proslavu Ramazana među arapskim muslimanima. Brojni restorani nude iftar i suhoor, odnosno obrok prije svanuća. Večeri za Ramazana stvarno su posebne.''

Unatoč tome, stroga pravila primjenjuju se u odijevanju pri izlascima na javna mjesta ili u trgovačke centre tokom dana.

Većina kafića i restorana zatvoreni su, jer nitko ne bi smio jesti ili piti na javnom mjestu.

Ne-muslimani ili odrasli muslimani koji prekrše to pravilo mogu dobiti kaznu ili čak biti pritvoreni.

''Turisti bi morali znati da ne smiju jesti ni piti tokom dana, da moraju biti pristojno obučeni - a to znači da žene budu pokrivene od ramena do koljena, a slično je i za muškarce, i da ne pokazuju emocije na javnom mjestu. Međutim, to je savršeno vrijeme da dođete u Ujedinjene Arapske Emirate i u Dubai, stvarno upoznate muslimansku vjeru i običaje, i saznate da je Ramazan vrijeme za dobročinstva, za duhovni put, i za izražavanje zahvalnosti za ono što imate,'' kaže Amal Loring, stručnjakinja za kulturu.

Turizam je velik dio ekonomije Dubaija. Prema službenim podacima gradskog turističkog ureda, ovaj je emirat ugostio 13 milijuna 200 tisuća međunarodnih posjetitelja u 2014. godini.

Ramazan je deveti mjesec u islamskom kalendaru i proslavlja se kao mjesec posta, kako bi se obilježilo prvo predstavljanje Kurana Muhamedu, prema muslimanskom vjerovanju.

Dubai privlačan turistima i u vrijeme Ramazana
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:50 0:00

XS
SM
MD
LG