Linkovi

NASA: Godina dana u svemiru jedinstvena prilika za medicinsku studiju


Krajem ovog mjeseca, američki astronaut Scott Kelly trebao bi otputovati na jednogodišnju misiju u svemir. Znanstvenici se nadaju da će ona pružiti važne informacije o tome kako duži boravak u svemiru utječe na čovjekovo fizičko i psihičko zdravlje.

Bit će to drugi boravak Scotta Kellyja na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali – kako je rekao u jednom NASA-inom intevjuu - ova jednogodišnja misija predstavlja veći izazov:

‘’Mislim da ću ovog puta imati sasvim različiti ritam i pogled na cijelu misiju, za razliku od prošle.’’

Kellyjevo psihičko i fizičko zdravlje pomno će se promatrati tokom njegovih godinu dana u svemiru i nakon njegovog povratka.

On također predstavlja jedinstvenu priliku kojom će NASA moći usporediti medicinske podatke iz njegovih testova sa sličnim testovima koji se provode na njegovom bratu blizancu, bivšem astronautu Marku Kellyju.

Craig Kundrott zamjenik je glavnog znanstvenika NASA-inog Programa istraživanja čovjeka u svemiru, u Svemirskom centru Johnson u Houstonu:

‘’Mark je u ovaj program volontirao kao privatni građanin. On nije više s NASA-om, ali volontira kao predmet istraživanja za ovu studiju. Razlike između njih dvojice bit će puno manje u mnogo toga što ćemo mjeriti nego kad bi odabrali dvoje ljudi koji nisu u krvnom srodstvu. To nam omogućuje da, uspoređujući Scotta i Marka, primjetimo puno istančanije promjene.’’

Jedan od glavnih fokusa istraživanja bit će na bakterijama koje žive u ljudskom probavnom sustavu.

Kundrott smatra da bi usporedbe mogle biti zanimljive jer će blizanci jesti vrlo razlličitu hranu tokom te godine dana:

‘’U usporedbi s onim što će Mark jesti na Zemlji, Scott će imati vrlo ograničen jelovnik i njegova će hrana biti sterilna.’’

Iako su neki ruski astronauti već proveli godinu dana u svemiru, NASA-in znanstvenik John Charles ističe da je to bilo prije skoro dva desetljeća, a tehnologija je od tada uvelike uznapredovala:

‘’Ruse jako zanima što ćemo mi naučiti u ovoj misiji, jer je to prilika da ponovno provedemo i unaprijedimo njihovu već obavljenu studiju.’’

John Charles kaže da bi mnoštvo testova i mogućnost svakodnevnog praćenja stanja Scotta Kellyja mogli dovesti do neočekivanih rezultata:

‘’Nećemo biti iznenađeni neočekivanim. Prije nekoliko godina iznenadila nas je činjenica da se nekim astronautima promijenio vid tokom dugotrajnih svemirskih letova, otprilike na pola puta njihove šestomjesečne misije.’’

Druga domena interesa je učinak radijacije na ljudsko tijelo – a on bi mogao biti još intenzivniji za astronaute na trogodišnjoj misiji na Mars.

‘’To zapravo nije problem pri nisko-orbitnim misijama jer i nas i njih štiti Zemljino magnetsko polje od negativnog učinka radijacije iz šireg svemira, ali mi ćemo pratiti njihove male doze radijacije te povezati radijaciju koju prime s promjenama njihovog psihičkog i metaboličkog stanja,’’ kaže John Charles.

Ako će sve teći po planu, Scott Kelly krenut će na svoju jednogodišnju misiju u svemir 27. marta.

XS
SM
MD
LG